Grad

ŠTO KAŽU GOSTI Dubrovnik je predivan, ali…

ŠTO KAŽU GOSTI Dubrovnik je predivan, ali...

„Dubrovnik među tri najromantičnija grada na svijetu!“, „Dubrovnik u Top10 seks odredišta!“, „Dubrovnik bolji od Venecije, ugrožava i Pariz!“ tek su neki od naslova koji se u medijima mogu pročitati posljednjih godina.

Naš grad stalno je na naslovnicama brojnih svjetskih medija, posebno onih čija je tema turizam. Svatko ima svoje razloge zašto bira naš grad. Nekima su to zidine, drugima zalasci sunca, trećima morska hrana s gradela, četvrtima uske gradske ulice koje svaka priča neku svoju priču. Kad je riječ o specijalističkim internetskim stranicama i forumima, tu se lome koplja na dilemama koje su i nama dobro poznate: previše ili taman gostiju, preskup ili prejeftin grad, previše ili premalo turizma. Ipak, za pravi odgovor treba se ‘spustiti među ljude’. Stoga smo prošetali Stradunom u potrazi za sugovornicima na tu temu. Zanimalo nas je koje će dobre i loše strane našeg grada prepoznati naši gosti, uvijek nam dragi turisti.

Puno plastičnog otpada
– Tu smo samo nekoliko sati i mogu reći kako je stari dio grada predivan. Sviđa mi se što se djeca mogu bezbrižno igrati na plažama. Nama nije problem prevelika gužva. Fascinira nas kako grad posjećuju ljudi iz cijelog svijeta, to je fantastično! – kazali su nam Beata i Henrik Reske, koji su u Dubrovnik stigli iz Poljske.
– Grad zapravo ima svoje dvije strane. S jedne strane očarali su nas prelijepi i zanimljivi spomenici, kao i kupanje u vašem moru. S druge strane, mislimo da je prevelika gužva na ulicama. Također, cijene u restoranima čine nam se previsoke, iako je hrana zaista jako dobra. Osim toga, mi iz Japana imamo problem što nam je Dubrovnik daleko, ali to je naš problem, a ne vaš – rekao nam je Kazuki Satomura, koji je sa suprugom u grad stigao iz ‘Zemlje izlazećeg sunca’.
– Prvi dojam je da je sve jako lijepo. Lijepo je vrijeme, gradski spomenici su fantastični. Doduše, primijetili smo da okoliš nije baš čist, ima puno plastičnog otpada. Na primjer, bili smo nedavno u Dubaiju i tamo nema šanse da tako nešto doživite – odgovorili su nam simpatični Renata i Ralf Scholzer iz Njemačke.
– Grad je zaista prelijep i ima puno zanimljivih kamenih kuća i spomenika. Mnogo lijepih detalja po cijelom gradu. Također, puno je zelenila, a toga inače u drugim gradovima nedostaje. Loša strana mogla bi biti što je previše ljudi, a i more nije baš čisto, posebno u staroj gradskoj luci – kazali su nam Gabriela, Kuba i Bartek te njihovi roditelji Marcin i Kata, članovi obitelji Woczik iz Poljske.

Ubacivači su im ‘iritantni’
– Grad je predivan! Pun je tradicije, cijeli je u kamenu, a ima puno skalina. Nama je to u redu, ali ne znamo kako vi to savladavate!? Što se tiče loših strana, grad je možda malo previše turistički nastrojen. Vidjela sam negdje cijenu od 30 eura za cocktail?! To je zbilja previše! Inače, grad je čist, hrana je sjajna, sunčano je. Ništa nam za pravi odmor ne nedostaje! – rekli su nam Lixia i Arienne iz Pariza.
– Moramo priznati da je vaš grad zaista prelijep. Male ulice, zidine, zbilja smo očarani arhitekturom. Malo nam smetaju ovi što nas nagovaraju da jedemo u njihovom restoranu, pomalo su iritantni. Ali sve skupa, Dubrovnik je odličan – kazali su nam Killian iz Njemačke i Marion iz Francuske, koji zajedno provode svoj godišnji odmor u našem gradu.
– Temperatura mora je odlična! Sviđa nam se i stjenovita obala. Također, imate jako dobar javni prijevoz, vrlo brzo smo došli do povijesne jezgre i to je za svaku pohvalu. Zasad je sve lijepo, još uvijek nismo našli ništa loše, što bismo mogli istaknuti. Dapače, nama se gužva sviđa – istakli su Rumunji Adrian i Eliza iz Bukurešta.
– Nemamo nikakvih prigovora na račun vašeg grada. Prelijep je, oduzima nam dah. Prepun je povijesti, prilično jeftin, a vrijeme je fantastično. Ovo je prelijep dio svijeta i svakako ćemo se vratiti vrlo skoro. Presretni smo što smo tu. Nemamo ništa loše za reći, jednostavno volimo ovu kombinaciju užurbanosti i tradicije, lijepih restorana, plaža za opuštanje – oduševljeno su nam izjavili Robert i Kelly iz Irske.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist