Natrag
19.8.2017 19:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

Što je svila, kako se proizvodi i kako je došla u Europu? Saznajte u Konavlima!

1.7.2017 @ 15:53 Dulist Kultura
8;8

Podijelite:

Sinoć je u Zavičajnom muzeju Konavala otvorena izložba Svilac svila svilica autorica Jelene Beželj, Anite Arbulić i Antonije Rusković Radonić.

Izložba je općenito prikazala što je sve svila, tko ju sve proizvodi, kako je dudova svila došla u Europu te sam život svilca i proizvodnju svile. U odnosu između svjetskih proizvodnja pozicionirana je i ona konavoska kao jedini zaostatak starih proizvodnja svile na Mediteranu. Izložbu je otvorio načelnik Općine Konavle Božo Lasić, a ravnateljica je napomenula kako se nakon rata zahvaljujući Deši, Nani Radonić, Mari Slovak, M. Drobac, obitelji Spremić i Ruso te Mari Pržić svila održala da bi danas bila u svim školama i vrtićima i u četrdesetak dječjih soba u Konavlima.

Također je izrazila namjeru Muzeja i galerija Konavala da idu u susret eko muzeju, odnosno muzeju teritorija prezentirajući građu na čitavom teritoriju.

Nakon otvaranja nastupila je grupa Valetudo koja je u Čilipe vratila živu ljetnu atmosferu. Tijekom izložbe održat će se razni edukativni programi na temu svile, a izložba ostaje otvorena sve do 30. listopada ove godine.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana