Aktualno

Što je sve Vlada odlučila mijenjati…

Što je sve Vlada odlučila mijenjati...

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila prijedlog mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. godinu,

a to je prigodom predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo kako je to najveći posao nakon referenduma te kako se u izradi smjernica Vlada nije vodila mišljenjima vjerovnika.     

 – Imamo pred očima da smo hrvatska Vlada, da radimo za hrvatske ljude, a ne za vjerovnike. Za vjerovnike radimo u mjeri da smo odgovorna vlast koja zna da se dugovi moraju vratiti, rekao je premijer. Istaknuo je da državni proračun mora biti realan i ambiciozan kako bi potaknuo razvoj, jer mala je korist od fiskalne stabilnosti ako zemlja stoji i ne ide naprijed. Pokretači rasta moraju biti izvoz roba i nove investicije – rekao je Milnović. Naglasio je također da je izlazak iz krize moguć jedino uz gospodarski rast koji će otvarati nova radna mjesta.

– 'Sveto trojstvo' Vladine politike u idućem razdoblju su održivost javnih financija u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, stvaranje preduvjeta za pokretanje gospodarskog rasta i zaštita socijalno najosjetljivijih skupina društva – rekao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je kako je to vrlo optimističan scenarij, a u slučaju pogoršanja situacije Vlada ima i "drugu liniju obrane", odnosno još radikalnije rezanje potrošnje.
Ministar financija Slavko Linić istaknuo je kako se većina investicija planira usmjeriti u projekte kojima se uvoz zamjenjuje domaćom proizvodnjom. Investicije u električnu energiju, plin i prijevoz napokon će, istknuo je Linić, potaknuti rast realnog sektora.

Porast će sve plaće koje su do 8000 kuna bruto. Mijenjaju se porezni razredi, ali stope po kojima se porez plaća ostaju 12, 25 i 40 posto. Osobni odbitak povećan je sa 1800 na 2200 kuna. Ministar Branko Grčić istaknuo je da ovim smjernicama štite najugroženije, jačaju konkurentnost gospodarstva i stabiliziraju javne financije.

Podiže se opća stopa PDV-a s 23 na 25 posto, a na pojedine proizvode (ulja, masti, dječja hrana, opskrba vodom) primjenjivala bi se stopa od 10 posto. Ukupni godišnji efekt bio bi povećanje prihoda od oko 2,5 milijardi kuna.

Vlada također planira smanjiti PDV na dio usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist