Zanimljivosti

Što je opasnije – sjedenje ili pušenje?

Što je opasnije - sjedenje ili pušenje?

Kada se pogledate u ogledalo, čini li vam se da izgledate starije nego što stvarno jeste? Ako je tako, razmislite o tome koliko vremena provedete sjedeći – na kauču, stolcu, sofi, za radnim stolom.

Osim prehrane, kvalitete sna i loših navika, na vašu biološku dob utječe i to koliko se krećete, piše Alternativa za Vas. Nova istraživanja otkrila su da je pretjerano sjedenje jedna od najopasnijih navika suvremenog doba koja znatno ugrožava vaše zdravlje i kvalitetu života.

Rezultate novih istraživanja o sjedenju donosi Alternativa za Vas.

1. Skraćuje životni vijek
2. Povećava rizik od teških bolesti
3. Štetno je kao i pušenje

Kako smanjiti štetan utjecaj sjedenja

Ako puno vremena provodite u uredu ili obavljate posao od kuće, nabavite stojeći stol, dakle onaj uz koji nećete sjediti, nego – stajati. Osim što ćete se osjećati bolje i imati više energije, vaša produktivnost neće opasti. Ako i nemate stojeći stol, možete čak i sami improvizirati – ispod računala stavite neku čvrstu kutiju ili prazan koš tako da dok radite možete stajati. Osim toga, uvijek kada sjedite, imajte na umu da sjedite pravilno – uspravne kralježnice, otvorenog prsnog koša i aktivnih mišića nogu. Svakih 20 minuta ustanite od stola i priuštite si dvominutnu šetnju. Imajte na umu da što se više krećete, to ćete biti snažniji, fleksibilniji i lakše ćete moći obavljati sve vaše dnevne zadatke.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist