Kultura

Što je obilježilo kulturnu 2016.?

Što je obilježilo kulturnu 2016.?

Godina iza nas bila je i u kulturnom smislu jako bogata i zanimljiva. Kraj su joj ‘opiturale’ smjene na čelima ključnih kulturnih institucija, no puno je više događaja koji su obogatili kulturnu scenu grada.

Od ‘izložbi na jedan dan u Fontani’, pa do Europske prijestolnice kulture, početak i sredina 2016. godine bili su zaista upečatljivi. Iako grad nije ponio prestižnu titulu, kulturna scena svakako se uzburkala i pokazala kako možemo preći vlastite granice.

Dvije osnovne kulturne paralele Dubrovnika – Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre, ove godine iznijele su izniman program koji se potvrdio dodjelom Nagrada hrvatskog glumišta, koje su pošle u ruke Romanu Nikoliću za Dušu od krumpira te Ivici Boban za maestralnog Othella. Igre su iznijele i još jednu značajnu predstavu – Kafetariju 21. stoljeća u režiji Vinka Brešana.

Kolarini su nam pokazali kako i amateri mogu biti potpuno drugačiji, a opet sjajni sa svojom ‘Vjerom iznenada’. Teatar nam je doveo ‘rusku kolu’ u DAF-u i ‘Švedskoj šibici’, a mi smo u KMD-u slušali i izinman glazbeni popratni program (baš kao i na igrama). Ovo su tek najupečatljiviji od brojinh kultunih događaja 2016. godine, a vjerujemo kako će ih u 2017. biti još i više te kako će redom biti sve kvalitetniji od kvalitetnijeg.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist