Hrvatska

Što Hrvatskoj znači 393,4 milijuna eura?

Što Hrvatskoj znači 393,4 milijuna eura?

Ukupni iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 393,4 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje za 112,5 milijuna eura, odnosno 40 posto, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Kako navodi PoslovniPuls, još snažniji rast, od 319 milijuna eura, odnosno čak 428 posto, zabilježen je u odnosu na prethodno, četvrto tromjesečje prošle godine, kada je iznos izravnih stranih ulaganja iznosio tek 74,6 milijuna eura.

Međutim, važno je istaknuti da u svim spomenutim razdobljima nisu evidentirana tzv. kružna ulaganja, koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Hrvatsku i iz Hrvatske u inozemstvo te stoga te usporedbe nisu analitički konzistentne.

Relativno visok iznos izravnih stranih ulaganja tijekom pretkriznog razdoblja, ističe se, uglavnom je bio posljedica velikih privatizacija, usmjerenih dominantno u sektor nerazmjenjivih dobara, poput financijskog sektora i trgovine, uz istovremeni izostanak tzv. greenfield investicija i ulaganja u sektor razmjenjivih dobara.

Promatrajući statistiku izravnih stranih ulaganja prema zemljama, u prvom ovogodišnjem tromjesečju najviše izravnih ulaganja došlo je iz Nizozemske – 145,5 milijuna eura ili 37 posto, Austrije 80,4 milijuna eura ili 20 posto ukupnih ulaganja. Slijede Italija, s uloženih 37 milijuna eura, Irska s 27,1 milijun eura te Njemačka s 24,4 milijuna eura izravnih ulaganja u Hrvatsku.

Osim statistike izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku, HNB je objavio i podatke o ulaganjima hrvatskih tvrtki u njihova povezana društva u inozemstvu, a koja su u prva tri mjeseca ove godine iznosila 115 milijuna eura, što je također značajan rast u odnosu na prvo tromjesečje lani, kada su ta ulaganja bila na razini od tek 10,8 milijuna eura.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović