Hrvatska

Što građani misle o smanjenju broja županija?

Što građani misle o smanjenju broja županija?

Smanjivanje županija ne bi trebala biti prva mjera za uštedu na državnoj razini i racionalizaciju državnog proračuna, smatra 90 posto sudionika istraživanja agencije Hendal.

Naime, kako se ističe u priopćenju Hrvatske zajednice županija, ista se aktivno uključila u raspravu oko najavljene buduće reforme lokalne i regionalne samouprave koja je, formiranjem nove Vlade, postala jedna od najvažnijih tema u hrvatskom javnom prostoru.

Istraživanje o stavu građana o županijama provedeno je na više od 750 građana Hrvatske u dobi od 18 do 65 godina. Čak 73 posto sudionika smatra da bi županije, gradovi i općine znatno bolje odredile prioritete za usmjeravanje i ulaganje proračunskih sredstava središnje vlasti, a zanimljivi rezultati jesu i da 49 posto ispitanika misli da bi ukidanje županija dovelo do daljnje centralizacije odlučivanja jer bi se odluke donosile u velikim gradovima ili na državnoj razini.

Isti postotak ispitanika (49 posto) slaže se s tvrdnjom da su županije dio lokalnog identiteta, a ono što je još važno istaknuti jest kako se više od pola ispitanika (53 posto) ne slaže se s tim da njihova županija potpadne pod nadležnost neke druge županije ili regionalnog centra. Istraživanje je također pokazalo kako 63 posto građana prepoznaje ulogu županijskih uprava za ceste. Županije inače brinu o 18.534 kilometara županijskih i lokalnih cesta.

– Ovo istraživanje za nas ima posebnu važnost, iako smo neke rezultate očekivali, neki su nas i iznenadili. Drago nam je da su građani rekli što misle. Jasno je da teritorijalni preustroj bez funkcionalne i fiskalne decentralizacije neće donijeti benefit koji građani očekuju. Zajednica županija spremna je preuzeti aktivnu ulogu u razgovorima posvećenima županijama i najavljenoj reformi jer ćemo samo tako doći do željenih promjena koje su dobre za građane. Više se neće o nama razgovarati bez nas – izjavio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

– Nakon više od dvadeset godina potrebno je napraviti inventuru koja će pokazati s koliko su sredstava županije raspolagale i što su sve s tim uspjele ostvariti. Županije su unatoč trima provedenim poreznim reformama s kojima su izgubile izvorne prihode dokazale da su učinkovite u izvršavanju svojih zadaća, transparentne u svom poslovanju i otvorene za suradnju do kvalitetne reforme – rekao je krapinsko-zagorski župan, Željko Kolar.

Provedeno istraživanje samo je dio planiranih projekata koje će ove godine provesti Zajednica županija, a sve kako bi Vladi pomogla u provođenju očito potrebnih reformi.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist