Kultura

Što bi bilo da Francuzi nisu ukinuli Republiku

Što bi bilo da Francuzi nisu ukinuli Republiku

Umjetničke izazove predstojećeg ljeta predstavile su Dubrovačke ljetne igre najavom pretprograma 63. festivalske sezone.

Tradicionalno na Kandeloru javnosti su program iznijeli intendant Ivica Prlender, ravnateljica dramskog programa Dora Ruždjak Podolski i ravnatelj glazbenog programa Ivan Repušić.
 

U „Dantonovoj smrti“ redatelj Frljić pokušat će razotkriti povezanost povijesnih zbivanja s ljudskim sudbinama, te uvjetovanost rasta novog poretka izniklog iz Francuske revolucije i pada onog drugog, vjekovima nedodirljivog – Dubrovačke Republike. Pokušat će istražiti „što bi bilo, kad bi bilo“ da nije bilo Francuske revolucije. Do kada bi i kako Dubrovačka Republika trajala.

Od premijernih dramskih naslova bit će izveden Euripidov antički klasik „Medeja“ u režiji eminentnog slovenskog redatelja Tomaža Pandura i u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, Büchnerovo remek-djelo o Francuskoj revoluciji „Dantonova smrt“ u režiji najnagrađivanijeg hrvatskog redatelja Olivera Frljića te autorski rad kazališnog umjetnika Saše Božića pod nazivom „SKUP: IGRE“ u suradnji s Art radionicom Lazareti.

-Medeja je jedno od najintrigantnijih i najzagonetnijih Euripidovih komada a bit će izvedena na Lovrjencu koji svojom raslojenom mrežom taraca i hodnika postaje idealnim poprištem za razotkrivanjem skrivenih prostora ženske duše. U „Dantonovoj smrti“ redatelj Frljić pokušat će razotkriti povezanost povijesnih zbivanja s ljudskim sudbinama, te uvjetovanost rasta novog poretka izniklog iz Francuske revolucije i pada onog drugog, vjekovima nedodirljivog – Dubrovačke Republike. Daltonova žrtva u ime novog poretka danas je vrlo aktualna, a redatelj i umjetnici će pokušati istražiti „što bi bilo, kad bi bilo“ da nije bilo Francuske revolucije. Do kada bi i kako Dubrovačka Republika trajala. Autorski projekt redatelja Saše Božića „SKUP: IGRE“ bavi potencijalnošću memorije kao mjestom za nastanak kazališnog čina. Predstava  „okuplja“ sjećanja gledatelja predstave „Skup“ u režiji Koste Spaića i uzima ih kao polazište za autorsku meditaciju na temu smisla i djelovanja kazališne umjetnosti – izjavila je Dora Ruždjak Podolski.

U repriznom dramskom programu publiku očekuju dvije prošlogodišnje uspješnice Sofoklov „Edip“ Eduarda MIlera te Stullijeva „Kate Kapuralica“ redatelja Daria Harjačeka koja će ove godine u svibnju zatvoriti manifestaciju Mostarsko proljeće, dok će se prošlogodišnji autorski rad Ivane Sajko „Prizori s  jabukom“ izvoditi u travnju ove godine u zagrebačkom &TD-u. Već tradicionalno Igre će ugostiti Studentski teatar Lero, ovaj put s „Mjesečinom za Lady Macbeth“ Milana Milišića a u režiji Davora Mojaša koja će premijerno biti prikazana na Igrama.
 

– Iznosimo pred javnost naše planove i želje. Imamo još puno želja i ponuda, projekata koje pripremamo godinama, ali suočeni s društvenim kontekstom u kojem živimo, dijelimo sudbinu Grada i uzdamo se u narednim mjesecima, najprije u sv. Vlaha. Proteklih smo godina pokazali da se znamo brijemenu akomodavat, aktivirati potencijale Grada i Županije te uspješno surađivati sa svjetskim i hrvatskim umjetnicima. Naš festival je toliko krhak i izložen na javnim gradskim prostorima, što ne bi bilo moguće bez plebiscitarne podrške građana. Upravo zbog toga, u svim ovim godinama nigdje u Hrvatskoj niti u Europi nije nastao usporediv festival – kazao je intendant Ivica Prlender.

Raznovrsni glazbeni program 63. Igara obuhvaća sve žanrove od baroka do suvremene glazbe, jazza i folklora, od simfonijske , operne i komorne glazbe do klavirskih i violinističkih recitala. Među brojnim inozemnim solistima svakako se ističu argentinsko – izraelski pijanist i dirigent Daniel Barenboim te pijanisti Pierre-Laurent Aimard  i Arcadi Vodolos koji će po prvi puta nastupiti u Hrvatskoj s klavirskim recitalima u Kneževom dvoru te violinističke zvijezde Giuliano Carmignola, Nigel Kennedy, Pinchas Zukerman i Ning Feng.  Festivalsku publiku očekuju brojni zanimljivi koncerti poput gitarskog kvarteta Los Romeros, najboljeg svjetskog baroknog orkestra Freiburger Barockorchester, Venecijanskog baroknog orkestra, puhačkog ansambla New Season kojeg predvodi prvi oboist Berlinske filharmonije Albrecht Mayer te puhačkog kvinteta kojeg predvodi flautist Emmanel Pahud a čiji je član kornist Radovan Vlatković, Dubrovačkog simfonijskog orkestra s velikim solističkim i dirigentskim imenima i „Tango project“ u izvedbi harmonikaša Richarda Galliana i Piazzola Forever Septeta. Od domaćih glazbenika treba spomenuti nastupe Kvarteta Porin, Varaždinskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, dubrovačke mezzosopranistice Janje Vuletić te naše najpoznatije violončelistice Monike Leskovar. Nakon dužeg vremena ponovno je na repertoaru monumentalno vokalno instrumentalno djelo Mozartov Requiem u izvedbi jednog od najpoznatijih engleskih zborova The Choir of King's College Cambridge. Igre će se zatvoriti ispred crkve sv. Vlaha s gala opernim koncertom u izvedbi vodećih opernih zvijezda današnjice sopranistice Inve Mule i baritona Lea Nuccija uz sudjelovanje orkestra Slovenske filharmonije. Na Igrama će tradicionalno nastupiti i Folklorni ansambl Lado iz Zagreba te Linđo iz Dubrovnika.
63. Dubrovačke ljetne igre tradicionalno su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori na čelu s generalnim sponzorom VIPnetom koji je uz Igre već cijelo jedno desetljeće.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist