Kultura

Stjepko Mamić izlaže istovremeno u Rimu i Givernyju

Stjepko Mamić izlaže istovremeno u Rimu i Givernyju

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić uspješno plovi međunarodnom likovnom scenom. Istovremeno su otvorene dvije izložbe na kojima izlaže: u Rimu u poznatoj povijesnoj Biblioteca Angelica i u francuskom Givernyu, sjedištu Fondacije Claude Moneta.

U Rimu, u glavnoj dvorani povijesnog zdanja Biblioteca Angelica, koja datira iz davne 1604. godine s bogatim fundusom knjiga i incunabula, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Italije otvorena je izložba ‘Percorsi visivi’, a na vernissageu su govorili i izložbu otvorili uvažena likovna kritičarka i novinarka dr. sc. Mara Ferloni i kurator izložbe umjetnik Stefano Giache. Giache je kao vlasnik rimske Galerije umjetnosti Consorti, koja ima tradiciju dugu oko 70 godina, bio jedan od suorganizatora ove lijepe međunarodne izložbe, uz Biblioteca Angelica i poznati talijanski magazin za kulturu i umjetnost Art&trA (Edizioni ACCA). U najnovijem izdanju ovog art magazina predstavljenim na vernissageu u središnjoj odaji Biblioteca Angelica objavljen je velik i lijepi tekst o umjetničkom radu Stjepka Mamića, popraćen s osam fotografija njegovih radova na tri stranice. Nakon govora talijanskog pjesnika Alessandra Ferrara uzvanicima se obratila Tamara Perišić, savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske sa sjedištem u Rimu koja je iskazala zadovoljstvo u ime VRH što su među sudionicima ove međunarodne izložbe u povijesnom zdanju Bibliotecae Angelicae dva slikara iz Dubrovnika Stjepko Mamić i Željo Perković koji su uz umjetničku karijeru ostvarili uspješne karijere u drugim profesijama: Mamić kao pomorski kapetan, a Perković u sportu kao karate-majstor i trener. Nakon govora Perišić uslijedio je glazbeni dio programa s kratkim koncertom od pet opernih arija koje je izveo bariton Marco Fratarcangeli,uz pratnju poznatog pijaniste Giuseppe Rossi, a u kojem su uživali uzvanici koji su ispunili prostor Biblioteke Angelica do posljednjeg mjesta.

Nakon prigodnog domjenka u dvorištu Bibliotecae Angelicae brojni gosti su satima razgledavali izložbu na kojoj su dva izložena djela kapetana Stjepka Mamića na lanenom platnu ‘Colori di Luce-Rosso’ i ‘Night fishing 4’ koji privukli veliku pažnju publike i za koje je dobio brojne komplimente. Mnogi su se interesirali za tehniku radova osobito slike Colori di Luce-Rosso zbog iznimnog kolorita koji se specifično mijenja ovisno o kutu gledanja. Ova slika s motivom skupa riba rađena je u tehnici mix-media sa zlatnim listićima; duga slika Night fishing 4 s motivom noćnog ribanja na fero kao i uvijek kod promatrača dozove ugodna sjećanja na ljeto, barku i ribara u more bačenom mrežom što su uz pohvale umjetniku i iskazali uz neskriveno oduševljenje. Komplimente za slike Mamić je dobio osobno i od talijanske likovne kritičarke dr.sc. Mare Ferloni, galeriste i umjetnika Stefana Giacche te članova Associazione Italo-Croata Rome, Svjetlane Lipanović, potpredsjednice Talijansko-Hrvatske udruge, novinarke i stručne suradnice u rimskoj Edizioni ACCA kao i naših časnih sestara koje su nazočile vernissageu. Izložba u Galleria della Biblioteca Angelica, u srcu Rima nadomak Piazza Navona, može se razgledati svakog dana izuzev nedjelje.

Inače Biblioteca Angelica i njena velika lijepa galerija čine jedinstveni kompleks s Bazilikom Sant’Agostino iz 15. stoljeća, koja je jedna od prvih rimskih crkava izgrađenih u doba renesanse. Izgradnju crkve financirali su Guillaume d’Estouteville, nadbiskup Rouena i kardinal Camerlengo (1477.-1483.). Pročelje je sagradio 1483. godine Giacomo di Pietrasanta, koristeći travertin iz rimskog Colosseuma. U ovoj bazilici nalaze se važna djela velikih umjetnika: najpoznatije umjetničko djelo u crkvi je Madonna di Loreto (Gospa od Loreta) velikog baroknog slikara Caravaggio (Michelangelo Merisi da Caravaggio,1571.- 1610. god.) kao i djela još jednog velikog baroknog slikara Guercino, a na platnu (punog imena Giovanni Francesco Barbieri 1591 –1666) s prikazom svetaca Augustina, Ivan Evangeliste i Sv. Jeronima; zatim značajna je freska od Rafaela s motivom Proroka Izaije te statue Svete Ane i Djevice s djetetom Andrea Sansovino te Madonne del Parto učenika Jacopo Sansovina; barokni umjetnik Giovanni Lanfranco iz 17. stoljeća ukrasio je Buongiovanni kapelu s tri platna i freskomna stropu s motivom Uznesenja. U bazilici se nalazi i skulptura malteškog skulptora Melchiorre Caffà ‘Sveti Tomi iz Villanove’.

Budući je otvorenje izložbe u Rimu i francuskom Givernyu bilo istovremeno, Mamić je naknadno otputovao u Giverny gdje su na međunarodnoj izložbi SAM 2017 (Salon des Artistes Membres et Amis) WHO’S WHO (Art club international) u Galeriji C. Demarez izložene dvije njegove slike: ‘Jellyfish’ i The Net (koja će od 20. listopada biti izložena u Louvreu). Giverny je prekrasno pitoreskno mjesto prepuno lijepog cvjeća u kojem se nalazi sjedište Fondacije Claude Monet s nekoliko umjetničkih galerija i Muzej impresionizma. Diljem svijeta Giverny, udaljen oko 80 km od Pariza u kojem je rođen Claude Monet, poznat kao mjesto koje je veliki slikar odabrao za život s obitelji i u njemu stvarao. Ovdje je čuveni Claude Monet naslikao neke od njegovih, ali i općenito najljepših slika u povijesti umjetnosti. Stvorio je i prekrasne cvjetne vrtove s japanskim mostićima na jezeru s lopočima koji i danas mnoge umjetnike i brojne posjetitelje nadahnjuju svojom ljepotom baš kao i kuća i cijeli Giverny s krasnom prirodom. U Muzeju impresionizma i galerijama iz Fondacije Claudea Moneta mogu se vidjeti uz Monetove slike i slike njegovih prijatelja suvremenika koji su ga ovdje rado posjećivali i dušu odmarali nalazeći novu inspiraciju, kao što su Paul Cezanne, Paul Signac, Eugene Boudin, Eduard Manet, August Renoir, Eugen Delacroix i dr.

Inače poziv za SAM 2017 WHO’S WHO organizacija sa sjedištem u Švicarskoj je uputila Mamiću nakon što je uvršten u zadnje izdanje njemačke edicije Who’s Who in Visual Art ‘101 Fine Artists of Our Day’ kojeg je uredio Ulrich Goette Himmelblau, koja je publicirana u srpnju 2017.g.

Dodajmo kako od 20. listopada Stjepko Mamić izlaže s povijesnim pariškim udruženjem umjetnika Societe des Artistes Independants u prostoru Louvrea na Carrousel du Louvre.

Ako se uzme u obzir činjenica da su i Claude Monet kao i svi velikani umjetnosti kroz povijest izlagali na salonima Artistes Independants od njhovog nastanka davne 1884. godine tim više je značajna činjenica da nakon Cannesa gdje je Stjepko izlagao u lipnju ove godine na njihovom prvom ljetnom Salonu na mondenom Croisettu kojeg žele etablirati kao tradicionalni ljetni salon te izložbe u Louvreu, nakon čega slijedi sudjelovanje na tradicionalnom Salonu des Artistes Independants u čuvenoj pariškoj Grand Palais u kojoj je Mamić, član uvažene pariške Fondation Taylor, već izlagao po prvi put u veljači ove godine na respektabilnom Art Capital pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Francuske, Ministarstva kulture i Unije Muzeja Francuske.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist