Hrvatska

STIPENDIJE MINISTARSTVA TURIZMA Nigdje učenika s juga Hrvatske

STIPENDIJE MINISTARSTVA TURIZMA Nigdje učenika s juga Hrvatske

Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2014./2015., temeljem Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – Stipendije 2014., sufinancirati 22 učenika koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Ukupno je od 2008. godine, od kada ministarstvo provodi ovaj program, sufinancirano 630 stipendista.

Riječ je o stipendijama koje ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto.

Na ovogodišnji javni poziv javile su se četiri tvrtke i jedna županijska obrtnička komora: Liburnia riviera hoteli Opatija (1 stipendist – kuhar), Maistra d.d. Rovinj (5 stipendista – konobar, slastičar, kuhar), Valamar riviera Poreč (3 stipendista – kuhari), Jadranka hoteli d.o.o. Mali Lošinj (2 stipendista – konobar, fizioterapeutski tehničar), Obrtnička komora Varaždinske županije (11 stipendista – konobari i kuhari).

– Kvalitetni radnici u turizmu temelj su uspješne turističke priče jer je turizam industrija emocija i doživljaja. Shvaćajući važnost stručnosti i znanja u turizmu, kroz ovaj program potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te im na taj način dajemo do znanja koliko su nam važni i potrebni. Vjerujem kako će ovakav oblik potpore doprinijeti interesu i motivaciji za turističkim strukovnim zanimanja među mladima, a mi ćemo svakako i dalje sudjelovati i podupirati stvaranje kvalitetnih kadrova u turizmu koji su neophodni za kvalitetan i konkurentan turizam – komentirao je ministar turizma Darko Lorencin.

Temeljem navedenog programa učenici imaju pravo na maksimalno 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a studenti na 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje. Javni poziv bio je otvoren do 7. studenog 2014. godine.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist