Zanimljivosti

STEPINAC U DUBROVNIKU Svetkovanje dana sv. Vlaha je postulat katoličke istine

Stepinac

Povodom skorašnjeg blagdana sv. Vlaha, donosimo dio propovijedi nadbiskupa Stepinca izgovorene u Dubrovniku ne tako daleke 1941. godine, na svečanoj proslavi vjekovnog zaštitnika našeg grada. Njegove riječi, iako izgovorene davne 1941. godine i danas imaju jednaku svježinu.

”Za čovjeka duha, svetkovina sv. Vlaha je ne samo simbol prošle slave i veličine grada Dubrovnika nego i živi izvor vaše životne snage kroz vjekove. I što je sv. apostol Pavao upravio na adresu svojih Filipljana, to možemo i mi reći vama, koji ni u ovim najžalosnijim danima ljudske historije niste mogli dozvoliti, da se prekine tradicija sv. Vlaha: “Uostalom braćo, što je god istinito, što je god ugledno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god milo, što je god slavno, ako je koja krepost i ako je koja pohvala, to mislite.” (Fil 4, 8).

Svetkovanje dana sv. Vlaha za vas je postulat katoličke istine, postulat pravde, postulat časti i ponosa.

Kako god se naime redali događaji u svijetu, kako god se mijenjali nazori čovječanstva, iznad svega stoji stalno i nepomično Stvoritelj svijeta. On se ne mijenja ni za režima demokracije, niti za režima diktature, ni za režima liberalizma, niti za režima apsolutizma ” – kazao je Stepinac u dijelu propovijedi, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Izvor: Bitno.net

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist