Natrag
22.10.2017 08:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

STEPINAC U DUBROVNIKU Svetkovanje dana sv. Vlaha je postulat katoličke istine

1.2.2014 @ 15:14 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Povodom skorašnjeg blagdana sv. Vlaha, donosimo dio propovijedi nadbiskupa Stepinca izgovorene u Dubrovniku ne tako daleke 1941. godine, na svečanoj proslavi vjekovnog zaštitnika našeg grada. Njegove riječi, iako izgovorene davne 1941. godine i danas imaju jednaku svježinu.

”Za čovjeka duha, svetkovina sv. Vlaha je ne samo simbol prošle slave i veličine grada Dubrovnika nego i živi izvor vaše životne snage kroz vjekove. I što je sv. apostol Pavao upravio na adresu svojih Filipljana, to možemo i mi reći vama, koji ni u ovim najžalosnijim danima ljudske historije niste mogli dozvoliti, da se prekine tradicija sv. Vlaha: “Uostalom braćo, što je god istinito, što je god ugledno, što je god pravedno, što je god čisto, što je god milo, što je god slavno, ako je koja krepost i ako je koja pohvala, to mislite.” (Fil 4, 8).

Svetkovanje dana sv. Vlaha za vas je postulat katoličke istine, postulat pravde, postulat časti i ponosa.

Kako god se naime redali događaji u svijetu, kako god se mijenjali nazori čovječanstva, iznad svega stoji stalno i nepomično Stvoritelj svijeta. On se ne mijenja ni za režima demokracije, niti za režima diktature, ni za režima liberalizma, niti za režima apsolutizma ” – kazao je Stepinac u dijelu propovijedi, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Izvor: Bitno.net

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana