Aktualno

STEČAJ OTVOREN 1. TRAVNJA 2010. 1826 dana agonije GP-a

STEČAJ OTVOREN 1. TRAVNJA 2010. 1826 dana agonije GP-a

Prije točno pet godina, 1. travnja 2010. godine, otvoren je stečajni postupak nad nekadašnjim građevinskim divom GP-om Dubrovnik.

Ni pet godina kasnije nisu namirena sva dugovanja prema radnicima, ali i ostalim vjerovnicima. Stečajni postupak pokrenut je, podsjetimo, na inzistiranje radnika, odnosno odluka je donesena nakon što je potvrđeno ustrajanje 138 radnika u zahtjevu za pokretanjem stečaja ove građevinske tvrtke. I tako se 375 zaposlenika tvrtke, koja je i prije Domovinskog rata, ali i u ratu i poraću odigrala važnu ulogu u stvaranju, obrani i obnovi Dubrovnika, našlo bez posla. Inače, GP Dubrovnik prva je žrtva krize u građevini, odnosno prva je građevinska tvrtka koja je zbog krize gurnuta u stečaj. Krivnjom vlasnika, tvrdili su radnici. Uprava je, pak imala nešto drukčije objašnjenje.

GP Dubrovnik u trenutku pokretanja stečajnog postupka imao je dugovanja u visini od čak 295 milijuna kuna (priznata potraživanja vjerovnika), a najveća potraživanja imale su banke i Ministarstvo financija. S druge strane potraživanja radnika, koji su nekoliko mjeseci prije pokrenuli štrajk pa i blokadu kamenoloma na Dupcu, iznosila su 18 milijuna kuna, a danas su svedena na 6,5 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost GP-ove imovine bila je 205 milijuna kuna.

Cijeli tekst o pet godina stečajnog postupka GP-a potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist