Natrag
22.9.2017 15:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Stanovnici naše županije iskoristili najviše državnih poticaja za solarne kolektore

4.10.2015 @ 19:06 Dulist Aktualno

Podijelite:

 

 

Najviše bespovratnih državnih poticaja za solarne kolektore iskoristili su stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije. Odobrena su 42 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna koje sufinanciramo sa 955 tisuća kuna.

Po korištenju solarnih koletora slijede stanovnici Krapinsko-zagorske županije u kojoj je odobreno 39 projekata te Sisačko-moslavačke županije sa 29 projekata – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Cavtatu.

Ministar je obišao obiteljsku kuću čiji je vlasnik Srećko Jankuleski iskoristio bespovratne državne poticaje za povećanje energetske učinkovitosti kuće.

Kuća obitelji Jankuleski primjer je kako se kombiniranjem mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije čuva okoliš, štedi energija i smanjuju troškovi. Obnavlja se fasada, a na kući su postavljeni i solari kojima se grije voda. Korištenjem solara mogu se osigurati značajne uštede energije jer godišnje takav sustav zadovoljava 50-60% potreba za toplom vodom.

Zahvaljujući ovim mjerama kuća će priječi iz energetskog razreda C u A, odnosno bit će niskoenergetska kuća. Obnovom će godišnje uštedjeti 11.814,76 kWh energije te gotovo 7.000 kuna.

Osim što se čuva okoliš i štedi energija, projektima energetske učinkovitosti omogućujemo razvoj gospodarstva jer su to poslovi za građevinske tvrtke, obrtnike i proizvođače opreme.

– Samo ove godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća stiglo je 12.000 zahtjeva, a već je odobreno sufinanciranje obnove preko 7.800 kuća. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je obnova 347 kuća u kojima živi 1.559 građana – istaknuo je Zmajlović.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije provode se brojni projekti energetske učinkovitosti. Što se tiče energetske obnove obiteljskih kuća, odobreni su bespovratni državni poticaji za obnovu 347 kuća, od čega je 47 kuća u samom Gradu Dubrovniku. Ukupna vrijednost obnova je 31 milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ih sa 23,4 milijuna kuna.

Na javnom natječaju za obnovu višestambenih zgrada ove je godine odobreno sufinanciranje obnove tri zgrade u Gradu Dubrovniku ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, a udio sufinaniciranja je 1,8 milijuna kuna.

Građani Dubrovačko-neretvanske županije iskoristili su i poticaje za kupnju kućanskih uređaja energetskog razreda A+++, čime će dodatno povećati energetsku učinkovitost u svojim kućanstvima.

 

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana