Aktualno

Stanovnici naše županije iskoristili najviše državnih poticaja za solarne kolektore

Stanovnici naše županije iskoristili najviše državnih poticaja za solarne kolektore

 

 

Najviše bespovratnih državnih poticaja za solarne kolektore iskoristili su stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije. Odobrena su 42 projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna koje sufinanciramo sa 955 tisuća kuna.

Po korištenju solarnih koletora slijede stanovnici Krapinsko-zagorske županije u kojoj je odobreno 39 projekata te Sisačko-moslavačke županije sa 29 projekata – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Cavtatu.

Ministar je obišao obiteljsku kuću čiji je vlasnik Srećko Jankuleski iskoristio bespovratne državne poticaje za povećanje energetske učinkovitosti kuće.

Kuća obitelji Jankuleski primjer je kako se kombiniranjem mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije čuva okoliš, štedi energija i smanjuju troškovi. Obnavlja se fasada, a na kući su postavljeni i solari kojima se grije voda. Korištenjem solara mogu se osigurati značajne uštede energije jer godišnje takav sustav zadovoljava 50-60% potreba za toplom vodom.

Zahvaljujući ovim mjerama kuća će priječi iz energetskog razreda C u A, odnosno bit će niskoenergetska kuća. Obnovom će godišnje uštedjeti 11.814,76 kWh energije te gotovo 7.000 kuna.

Osim što se čuva okoliš i štedi energija, projektima energetske učinkovitosti omogućujemo razvoj gospodarstva jer su to poslovi za građevinske tvrtke, obrtnike i proizvođače opreme.

– Samo ove godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća stiglo je 12.000 zahtjeva, a već je odobreno sufinanciranje obnove preko 7.800 kuća. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je obnova 347 kuća u kojima živi 1.559 građana – istaknuo je Zmajlović.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije provode se brojni projekti energetske učinkovitosti. Što se tiče energetske obnove obiteljskih kuća, odobreni su bespovratni državni poticaji za obnovu 347 kuća, od čega je 47 kuća u samom Gradu Dubrovniku. Ukupna vrijednost obnova je 31 milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira ih sa 23,4 milijuna kuna.

Na javnom natječaju za obnovu višestambenih zgrada ove je godine odobreno sufinanciranje obnove tri zgrade u Gradu Dubrovniku ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna, a udio sufinaniciranja je 1,8 milijuna kuna.

Građani Dubrovačko-neretvanske županije iskoristili su i poticaje za kupnju kućanskih uređaja energetskog razreda A+++, čime će dodatno povećati energetsku učinkovitost u svojim kućanstvima.

 

 

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist