Zanimljivosti

STANJE STABILNO Spremate se u Pariz? Evo nekoliko korisnih informacija!

STANJE STABILNO Spremate se u Pariz? Evo nekoliko korisnih informacija!

Nakon atentata prošlog petka francuska Vlada proglasila je izvanredno stanje i poduzela iznimne mjere osiguranja osobne sigurnosti i prometa.

Ipak, u Parizu se život polako nastavlja, a francuska turistička organizacija ‘Atout France’ objavila je najnovije informacije o ponovnom otvaranju turističkih mjesta i atrakcija te javnog prijevoza u ‘Gradu svjetlosti’.

Tako su od ponedjeljka popodne javne i kulturne institucije u Parizu ponovo otvorene, kao i najveće gradske atrakcije – Eiffelov toranj, Trijumfalna vrata, tornjevi katedrale Notre-Dame de Paris, Louvre, Pariška filharmonija, Grand Palais, dvorac Versailles i centar George Pompidou. Međutim, Bazilika Saint-Denis je zatvorena jer je taj dio grada bio pod blokadom zbog policijske akcije potrage za teroristima.

Pariške atrakcije Lido de Paris, Crazy Horse, Moulin Rouge i Bateaux Parisiens otvorene su od utorka 17. studenog, a Disneyland Paris, Zoo u Vincennesu i Aquarium de Paris od srijede, 18. studenog.

Velike robne kuće i pariški shopping centri su ponovno otvoreni od ponedeljka, 16. studenog. Advent markt na Elizejskim poljima i ‘Grande roue’ na trgu Place de la Concorde su ponovo otvoreni danas, 19. studenog. Manifestacija “Saint-Germain des Neiges” je otkazana, a planirano paljenje rasvjete na Elizejskim poljanama odgođeno.

Održavanje konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 21 ostaje potvrđeno za 30. studenog do 11. prosinca 2015., a ‘Marširanje za klimu’, predviđeno na javnim mjestima u Parizu i drugim gradovima u Francuskoj 29. studenog i 12. prosinca, je otkazano.

Što se tiče prijevoza, provode se sustavne kontrole prilikom ulaska na francuski državni teritorij (na ulicama, na željezničkim i svim drugim stanicama, morskim i zračnim lukama). Šengenske vize su još uvijek na snazi.

Normalno se odvijaju nacionalni i međunarodni letovi u pariškim zračnim lukama. Treba predvidjeti pojačane kontrole na boardingu i duže čekanje. Nacionalni i međunarodni željeznički promet francuske željeznice SNCF se odvija normalno. Na međunarodnim linijama također treba računati na pojačane kontrole. Javni promet u Parizu odvija se normalno (metro, autobusi, tramway i regionalni RER). Plan gradskog prijevoza može se pronaći na www.ratp.fr.

Hitni broj telefona za turiste: +33 1 45 50 34 60 ili na web stranici en.parisinfo.com

Foto: Wikipedia.org

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist