Crna kronika

STANJE SIGURNOSTI Duplo manje mrtvih na prometnicama

STANJE SIGURNOSTI Duplo manje mrtvih na prometnicama

Danas je u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj održana konferencija za medije na kojoj je prezentirano stanje sigurnosti na području Policijske uprave u prošloj godini. Uz načelnika Policijske uprave Tonćija Radibratovića, o rezultatima rada i stanju sigurnosti govorili su i voditelj Službe policije Nikola Nalbani, voditelj Službe kriminalističke policije Đuro Đurković i voditelj Službe za granicu Vlaho Lujo.

Prioriteti u radu koje je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska definirala za prošlu, 2014. godinu uspješno su realizirani te se temeljem toga, ali i temeljem sigurnosnih pokazatelja stanje sigurnosti za prošlu godinu ocjenjuje kao izuzetno dobro. Posebno je istaknuto da su se Dubrovnik kao i cijela Dubrovačko-neretvanska županija time potvrdile kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija.
U prošloj 2014.godini na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirana su ukupno 1 303 kaznena djela, što predstavlja povećanje za 5,6% u odnosu na 2013. godinu. Sveukupna razriješenost kaznenih djela iznosi 84%.

U strukturi kriminaliteta najbrojnija su kaznena djela iz oblasti općeg kriminaliteta sa 67% udjela među kojima ističemo smanjenje broja teških krađa za 28% i krađa za 13% u odnosu na godinu ranije.
Zabilježen je porast broja otkrivenih i prijavljenih kaznenih djela iz oblasti organiziranog za 112% i gospodarskog kriminaliteta za 11% , gdje policija zadire u tamnu brojku kriminaliteta, otkriva i procesuira počinitelje kaznenih djela nadležnim državnim odvjetništvima.

1009 zapljena droga 

Evidentirano je ukupno 1009 zapljena raznih vrsta droga, što je povećanje za više od 9% u odnosu na 2013.godinu, a što se vrsta droga tiče, najviše je zaplijenjeno marihuane i to skoro 400 kg, gotovo 17 kg heroina, više od 1 kg kokaina i dr.

Također je zabilježen pad broja prekršaja iz javnog reda i mira za 4% gdje svakako ističemo tuče koje prate navedeni trend. Prekršaja iz ostalih zakona evidentirano je 4 740, među kojima su najbrojniji prekršaji iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, o nadzoru državne granice i o strancima.
Unatoč velikom broju turista i brojnim javnim okupljanjima, gdje svakako ističemo osiguranja važnih međunarodnih skupova koja su prošle godine održana u Dubrovniku, a koja su protekla sigurno i bez incidenata, nismo zabilježili teže oblike narušavanja javnog reda i mira, niti napade na strane turiste.
Na prometnicama koje su u nadležnosti Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u 2014.godini dogodilo se ukupno 719 prometnih nesreća. U odnosu na 2013.godinu bilježimo pad ukupnog broja prometnih nesreća za 15% te pad broja poginulih osoba u odnosu na godinu ranije za 50%. Naime, u sedam prometnih nesreća smrtno je stradalo devet osoba. Najčešći uzrok svih prometnih nesreća i dalje je vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima i stanju na kolniku. Tu svakako ističemo da smo ciljanim preventivno-represivnim aktivnostima usmjerenim na sankcioniranje prekršaja, odnosno ponašanja u prometu koja prema našim analizama dovode do prometnih nesreća, u prošloj godini povećali ukupan broj sankcioniranih prometnih prekršaja i to za 11%.

Na svim graničnim prijelazima, njih ukupno 23, tijekom 2014.godine u oba pravca zabilježeno je 21 013 521 prelazaka putnika, što je 3% više u odnosu na godinu ranije. Od značajnih rezultata granične policije izdvajamo 636 zapljena droga na graničnim prijelazima, potom, porast otkrivenih ukradenih vozila na graničnim prijelazima kao i broj osoba zatečenih u pokušajima nezakonitih prelazaka državne granice. U prošloj, 2014.godini, pomorska policija uzaptila je tri strane ribarice koje su nezakonito prešle državnu granicu zbog obavljanja gospodarskog ribolova.

Unatoč vrlo velikom broju turista, čiji je broj iz godine u godinu sve veći, stanje sigurnosti održava se na vrlo visokoj razini.

Prioriteti u radu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su i tijekom ove 2015.godine zadržati ovako povoljno stanje sigurnosti kako naših sugrađana i njihove imovine, tako i gostiju kojima je sigurnost od iznimne važnosti prilikom biranja destinacije u kojoj će provesti odmor. Policija će kroz svoj rad nastojati ostvariti još bolju suradnju s građanima te institucijama, kako na lokalnoj razini kroz Vijeća za prevenciju tako i na svim ostalim razinama, a sve s ciljem boljeg osjećaja sigurnosti naših sugrađana.

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist