Grad

STAMBENO ZBRINJAVANJE BRANITELJA Hoće li UNESCO presuditi Nuncijati?

STAMBENO ZBRINJAVANJE BRANITELJA Hoće li UNESCO presuditi Nuncijati?

UNESCO još uvijek nije donio svoje službeno očitovanje po pitanju prijedloga Ministarstva kulture za proširenje tzv. ‘buffer zone’ na područje Nuncijate, što predstavlja novu kočnicu projektu stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja u tom dijelu grada.

-Početkom veljače Bruno Diklić iz Ministarstva kulture predstavio je na radionici Zavoda za obnovu Dubrovnika prijedlog proširenja ‘buffer zone’ kojeg je Ministarstvo kulture poslalo UNESCO-u na traženje te institucije kao preduvjet zadržavanja statusa svjetske baštine. Taj prijedlog obuhvaća i područje Nuncijate. Koliko nam je poznato, još uvijek se UNESCO o tom prijedlogu nije očitovao, a iz Ministarstva kulture ne dopuštaju Gradu Dubrovniku da projekt dalje razvija dok se ne riješi to pitanje. Što se tiče Grada Dubrovnika, plan je spreman za usvajanje, ali treba ga odobriti Ministarstvo kulture, a ono nam ne želi dati ‘zeleno svjetlo’ bez UNESCO-vog mišljenja, odnosno utvrđivanja ‘buffer zone’. Da se ova situcija s ‘buffer zonom’ nije dogodila UPU stambenog zbrinjavanja branitelja na Nuncijati bi bio usvojen u listopadu 2016. godine – izjavila je na prošlotjednoj tribini o stambenom zbrinjavanju branitelja gradska pročelnica za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

U slučaju da UNESCO podrži prijedlog Ministarstva kulture za proširenje na Nuncijatu to će dodatno otežati provedbu projekta te prisiliti nadležne gradske urbaniste na drastične izmjene Urbanističkog plana uređenja, koji je trenutno u fazi Nacrta konačnog prijedloga plana. Ovu informaciju potvrdili su nam i iz Gradske uprave.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

 

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist