Hrvatska

Srezovićima nakon 950 dana vraćen legendarni Saloon

Srezovićima nakon 950 dana vraćen legendarni Saloon

“Iste papire koje sam imao i 2013. godine kada su nasilno upali u Saloon imam i danas. Samo je razlika što sada imam i pravomoćnu odluku u kojoj stoji da sam tada bio u pravu. No što mi to sada vrijedi? Prostorije i inventar su razorene, privatne stvari otuđene, neke drage uspomene su nestale”, rekao je danas Vlaho Srezović prije nego što će ovlašteni bravar u pratnji policije temeljem sudske odluke ući u prostor nekada kultnog kluba Saloon, koji je danas sasvim razoren, piše Index.hr

 

Podsjetimo, u listopadu 2013. godine tvrtka Klokan, osnovana samo par mjeseci prije, nasilno je ušla u Saloon tvrdeći da imaju pravovaljan ugovor za najam prostora kojeg su potpisali s KK Cibona, na čijem je čelu bio Ivica Lovrić, tada i danas pročelnik za sport Grada Zagreba. Dokument s kojim je provaljeno na koncu se pokazao nevažećim.

Ostaje bitka za naknadu štete

Nevjerojatno danas zvuči da su Vlaho i Maro Srezović mislili da se radi o provali, a tako su i pozvali policiju, no zaštitari Klemm Securitya koji su se pojavili ispred vrata Saloona tvrdili su da imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Policija se povukla te je tako počela devastacija i uništavanje Saloona.

Pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu, potvrđeno je kako je u prostor provaljeno, a da su Srezovići bili u pravu. Svi potpisani ugovori s tvrtkom Klokan na kraju su poništeni.

“Moralo je eto proći tri godine života. Gubili smo živce, narušeno nam je zdravlje. Bitka s nepravdom trajala je evo 950 dana”, kaže Srezović dodajući kako im sada ostaje bitka za naknadu štete. Upravo je popis štete bila jedna od zadaća sudskog vještaka koji je danas bio prisutan.

Istraga USKOK-a i dalje traje

Osim naknade štete ostaje i problem pokradenih i uništenih privatnih stvari, a Srezovići su pokrenuli i sudske postupke za naknadu duševnih boli.

Najveći krivci za ovo što se dogodilo po Srezovićima su predstavnici tvrtke Klokan, Ivica Lovrić koji je bio u dvostrukoj ulozi pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i šefa Cibone, gradonačelnik Milan Bandić te Klemm osiguranje.

“Osim tih, javno eksponiranih osoba u ovom slučaju, zasigurno postoji i određeni krug osoba po čijem su nalogu i u čijem su interesu oni djelovali a što će, sigurno biti otkriveno od strane USKOK-a u okviru postojećih kaznenih prijava koje su podnesene sa naše strane ali i prihvaćene od strane USKOK-a”, govore nam Srezovići.

Lovrić naložio Lovriću

Podsjetimo kako USKOK i dalje tereti Ivicu Lovrića zagrebačkog pročelnika ureda za obrazovanje, kulturu i sport zbog ugovora za prostor Saloona odnosno “zakupa sportskog objekta KC Tuškanac bez plaćanja zakupnine”.

Lovrić je, tvrdi USKOK, u rujnu i listopadu 2012. godine, u namjeri da Ciboni omogući nezakonito stjecanje prava upravljanja i korištenja diskoteke Saloon bez da je raspisao javni natječaj naložio podređenima da sastave aneks Ugovora kojim se diskoteka Saloon daje Ciboni besplatno u zakup, koji je i sklopljen 31. listopada 2012. godine. Isto tako Lovrić je, naglašava Uskok znao da se oko tog prostora vodi sudski spor

Ugovor o podzakupu realiziran je 28. kolovoza 2013. na rok od pet godina uz plaćanje mjesečne zakupnine od 21.571,68 kuna, a USKOK tvrdi da je Lovrić naložio direktoru Cibone da ne ispostavlja račune za iznose zakupnine čime je tom društvu, na štetu Cibone pribavljena korist od 129.430,08 kuna.

Priznali pogrešku

Sve ono što danas tvrdi USKOK Index je objavio u ožujku 2014. godine, a tada smo objavili informacije i dokumente kako KK Cibona nije sukladno zakonu raspisala ni provela javni natječaj za davanje u najam prostora KC Tuškanac, niti su zatražili niti imaju pismenu suglasnost Grada Zagreba za najam prostora. Sve su to tada morali napraviti, a nisu.

Nakon što je Index čelnike Grada Zagreba i KK Cibona suočio s dokumentacijom oko Saloona ispostavilo se da Cibona nije smjela potpisati s privatnom tvrtkom ugovor o podnajmu prostora na Tuškancu, popularnog Saloona.

Lovrić je i danas gradski pročelnik.

Srezovići se na kraju nadaju kako će njihov Saloon biti svijetli primjer hrvatskog pravosuđa koji će pomoći u prevenciji ovakvih ili sličnih pokušaja provođenja nasilja nad malim čovjekom i njegovim vlasništvom i imovinom.

Obrana od nezakonja i nasilja

“Vjerujem da bi u ovakvim ili sličnim situacijama i policija, kao prvi stup obrane od nezakonja i nasilja, trebala imati malo šire ovlasti u uspostavi prijašnjeg stanja posjeda tako da se uzurpatori ne bi mogli izvući i privremeno legalizirati svoj protupravni ulazak u tuđi prostor samo mašući sa nekakvim ugovorima za koje bi se kasnije utvrdilo da su ništavi. Upravo je to ovdje bio slučaj, a pravom vlasniku i posjedniku bi jedino preostalo da nađe dobrog odvjetnika i svoju pravdu traži u sudskim procesima koji ponekada znaju biti i predugi i preskupi”, kažu Srezovići na kraju, piše Index.hr

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist