Zanimljivosti

SREDNJOVJEKOVNI ŽIVOTOPIS Ovako je Da Vinci tražio posao

SREDNJOVJEKOVNI ŽIVOTOPIS Ovako je Da Vinci tražio posao

Na internetu se može pogledati kopija papira kojim je Leonardo da Vinci 1482. tražio posao u Milanu. Pogledajte kako je izgledao CV koji je o sebi napisao jedan od najvećih genija svjetske povijesti, prenosi tportal.hr.

Prije nego što je izmislio helikopter, naslikao ‘Posljednju večeru’ i postao slavan, Leonardo da Vinci je – kao i mnogi ljudi u povijesti čovječanstva – bio nezaposlen. Zato se 1482. godine 30-godišnji Leonardo obratio pismom milanskom vojvodi Ludovicu di Moru, u kojemu se predstavio kao čovjek značajnih sposobnosti te zatražio zaposlenje.

U pismu Ludovicu – kojega naziva ‘najugledniji gospodaru’ – a čija se kopija može naći na internetu, Leonardo, između ostaloga, piše: ‘Znam kako tijekom opsade dvorca izuzeti vodu iz rovova koji ga okružuju, kao i sagraditi različite mostove.’ Ponudio je posebne metode ‘spaljivanja tuđih pokretnih mostova’ te ‘uništavanje svakog pojedinog kamena od kojeg je tvrđava pod opsadom napravljena’, a obećao je i da ima posebne strojeve za pomorsko ratovanje.

Leonardo je tako u 11 točaka izložio svoje tehničke kvalitete te ih povezao s potencijalnom pobjedom milanskog vojvode u vojnom pohodu, kojemu se preporučivao u osnovi za poziciju vojnog inženjera. No, pred kraj svojeg pisma Leonardo je napomenuo i da može biti slikar, portretist i kipar, odnosno ‘stvoriti skulpture od kamena, bronze ili gline’.

Više o svemu možete saznati OVDJE.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist