Natrag
23.10.2017 22:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

SREDNJOVJEKOVNI ŽIVOTOPIS Ovako je Da Vinci tražio posao

27.1.2014 @ 22:06 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Na internetu se može pogledati kopija papira kojim je Leonardo da Vinci 1482. tražio posao u Milanu. Pogledajte kako je izgledao CV koji je o sebi napisao jedan od najvećih genija svjetske povijesti, prenosi tportal.hr.

Prije nego što je izmislio helikopter, naslikao ‘Posljednju večeru’ i postao slavan, Leonardo da Vinci je – kao i mnogi ljudi u povijesti čovječanstva – bio nezaposlen. Zato se 1482. godine 30-godišnji Leonardo obratio pismom milanskom vojvodi Ludovicu di Moru, u kojemu se predstavio kao čovjek značajnih sposobnosti te zatražio zaposlenje.

U pismu Ludovicu – kojega naziva ‘najugledniji gospodaru’ – a čija se kopija može naći na internetu, Leonardo, između ostaloga, piše: ‘Znam kako tijekom opsade dvorca izuzeti vodu iz rovova koji ga okružuju, kao i sagraditi različite mostove.’ Ponudio je posebne metode ‘spaljivanja tuđih pokretnih mostova’ te ‘uništavanje svakog pojedinog kamena od kojeg je tvrđava pod opsadom napravljena’, a obećao je i da ima posebne strojeve za pomorsko ratovanje.

Leonardo je tako u 11 točaka izložio svoje tehničke kvalitete te ih povezao s potencijalnom pobjedom milanskog vojvode u vojnom pohodu, kojemu se preporučivao u osnovi za poziciju vojnog inženjera. No, pred kraj svojeg pisma Leonardo je napomenuo i da može biti slikar, portretist i kipar, odnosno ‘stvoriti skulpture od kamena, bronze ili gline’.

Više o svemu možete saznati OVDJE.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana