Politika

SRĐEVCI: Proračun nije skup želja koji će se podržati ako ‘zlatna ribica’ ostvari želje

SRĐEVCI: Proračun nije skup želja koji će se podržati ako 'zlatna ribica' ostvari želje

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad uputila je priopćenje za medije povodom današnje sjednice Gradskog vijeća grada Dubrovnika i rebalansa proračuna o kojem će vijećnici raspravljati.

Tako navode kako je na sastanku Odbora Gradskog vijeća za proračun i financije gradonačelnik analizirao dostavljene prijedloge nezavisne liste Srđ je Grad te ih je odlučio uvrstiti u naredne verzije proračuna. O istima možete pročitati ovdje.

-U čemu je onda problem? Ne bismo li trebali biti zadovoljni činjenicom da su dobre ideje prepoznate i da će Grad poduprijeti njihovu realizaciju kao stvar javnog interesa? Ne bismo li trebali biti zadovoljni ostvarivanjem ciljeva iz našeg programa političkog djelovanja? Ne bismo li trebali biti zadovoljni što nas se konačno prepoznaje kao konstruktivni element u lokalnoj politici, kao one koji jako dobro znaju i za što su i protiv čega su? Ne bismo li stoga trebali mirne savjesti podržati proračun?

Na žalost, odgovor je negativan. Nezavisna lista Srđ je Grad ne može podržati proračun samo zato što su se u njemu našle i naše ideje i projekti. Proračun nije skup želja koji će se podržati ako ‘zlatna ribica’ ostvari želje. U tom smislu, tek kada se na Odboru Gradskog vijeća za proračun i financije bude razgovaralo o svim prijedlozima i projektima koji su ušli u proračun, napose prijedlozima i projektima HDZ-ovih koalicijskih partnera, moći ćemo se odrediti prema prijedlogu proračuna.

O projektima koalicijskih partnera se nije raspravljano jer se prema riječima Gradonačelnika oni smatraju sastavnim dijelom proračuna i već su ranije usuglašeni. Upravo to „ranije“ nas brine. Kada ranije? U trenutku sklapanja koalicijskih sporazuma? Koji su to projekti i koja je stvarna cijena koju plaćaju građani? Je li to cijena mjesta u nadzornim odborima i upravnim vijećima, jesu li to pozicije na rukovodećim mjestima u gradskim tvrtkama, jesu li to mrvice koje se daju biračkom tijelu (ne građanima) u obliku izmišljenih radnih mjesta? Hoćemo li ponovo nakon isteka mandata tako izabranih imati problema s realizacijom ključnih projekata ili raspravljati o financijskim dubiozama u javnim tvrtkama?

Jesu li prijedlozi i projekti DDS-a i Dustre, za koje Gradonačelnik tvrdi da su sastavnim dijelom proračuna jer su ranije usuglašeni, prijedlozi i projekti kojima je cilj javno dobro ili nadzor i utjecaj u gradskim tvrtkama i ustanovama, fotelje za sebe i radna mjesta za svoje biračko tijelo. Nezavisna lista Srđ je Grad to ne zna, a ne znaju niti građani Dubrovnika o čijim je novcima riječ. Poučeni iskustvom i mi i građani možemo samo sumnjati da se našim novcem koalicijskim partnerima plaća održavanje HDZ-a na vlasti.

Pogodovanje stranačkim interesima i partikularno zadovoljavanje interesa pojedinaca je krivi put, koji možda vodi ka održavanju na vlasti, ali u konačnici uništava potencijale grada i građane udaljava od potrebnog aktivnog političkog djelovanja.

Stoga bi stvarni zaokret koju nova gradska uprava može pokazati bila ne samo javna objava koalicijskih dogovora, nego i iskorak prema participativnom budžetiranju. Građani to zaslužuju jer grad i njegovi stanovnici jesu potencijal za stvaranje ideja i prijedloga od istinskog javnog interesa. Upravo je zadaća svake odgovorne vlasti taj potencijal razotkriti i dati mu krila – navode u priopćenju iz KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist