Grad

SRĐEVCI PORUČUJU: Župane Dobroslaviću, vaša je obveza smanjiti obuhvat sa 310 na 100 ha!

SRĐEVCI PORUČUJU: Župane Dobroslaviću, vaša je obveza smanjiti obuhvat sa 310 na 100 ha!

Kandidacijska lista građana birača Srđ je Grad osvrnula se na sudsku presudu kojom je poništena lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu. Ističu kako je to još jedan od dokaza da je ‘snaga lokalnih neovisnih lista i građanskih inicijativa jedina snaga koja će štiti lokalne interese naspram centara moći koji u „velikim strankama“ imaju svoju podaničku produženu ruku’.

U priopćenju za medije navode kako je poništenje lokacijske dozvole za Srđ dokazalo su u svim svim navedenim stvarima imali pravo, a evo o čemu je riječ:
– KLGB Srđ je Grad sasvim je opravdano tražila da se iz proračuna za 2017. godinu Grada Dubrovka makne stavka od 25 milijuna kuna, kojima je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić proračunskim, dakle našim novcem, htio započeti projekt apartmanizacije Srđa. No ono, što što smo također tražili, a na što on nije mogao (ili smio) pristati bio je da se utvrdi raskid Ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal, Ugovor koji Grad Dubrovnik obvezuje na 50 milijuna kuna našeg novca namjenjenog gradnji infrastrukture koja vodi do tvrđave Imperijal. Mi smo ovim imali 50 milijuna razloga da ne podržimo proračun. No nije bivši gradonačelnik tu jedini; i HDZ i SDP i HNS i DUSTRA i dio DDS-a moraju znati da radeći isto svojim pogodovanjem koncesionaru rade protivno interesima Grada Dubrovnika, protivno interesima branitelja Dubrovnika i konačno, protivno interesima Muzeja domovinskog rata. Nadamo se da će se ovim poništenjem lokacijske dozvole konačno prizvati pameti i pogledati kako stvari realno stoje. Tvrđava Imperijal je trebala biti dovršena još u listopadu 2015! Sad kada nema lokacijske dozvole, kad nema Studije utjecaja na okoliš – čega se više boje!?

Nedavna javna tribina koju je organizirala inicijativa Srđ je Naš vrlo je jasno, na osnovu pravne analize dokazala da svu infrastrukturu na Srđu moraju platiti građani Dubrovnika. Zašto bismo mi to morali platiti, kome se uopće isplati ovaj projekt, tko zarađuje na njemu dok mi plaćamo njegovo provođenje, kome na kraju ostaju golf tereni prekriveni pesticidima, bez provedenih mjerenja propusnosti odnosno procjeđivanja kroz krški teren radi ustanovljavanja eventualnog utjecaja na tokove podzemnih voda i na more bez da je planiran ikakav kasniji monitoring?! Zar gore nije trebao biti rekreacijski centar za građane Dubrovnika, sportska dvorana i kilometri uređenih staza kroz prirodni krajolik? Sve ovo ovim projektom gubimo, a dobivamo jedino obvezu plaćanja milijunskih iznosa gradnje infrastrukture za nekog tko samo želi preprodati i zaraditi. Zacjevljenje tunela ispod Srđa, koje je potrebno kako bi se mogle započeti graditeljske djelatnosti na Srđu, za koje se Grad Dubrovnik kreditno zadužuje, najbolji je primjer. To što tunel ne zadovoljava najviše razine zaštite – to očito nikog niti u Vodovodu niti u Gradu nije briga, jedino ih zanima da taj golf što prije krene.

Nepoštivanje sudske presude velika je ljaga koju na sebe baca župan Dobroslavić. Ova prozirna taktika da se sve odugovlači dok Županijska skupština ne potvrdi onih 310 ha javna je sramota za nekoga tko misli da može biti dostojan voditi ovu županiju još četiri godine. Nakon 11 godina borbe građana, pokušavaju se legalizirat korupciju i nezakonite radnje povjerenika Bosnića i bivšeg predsjednika Vlade Iva Sanadera i zaobići sudske presude.
No županu mora biti jasno da je upravo on svojim neprovođenjem sudske presude o smanjenju 310 na 100 ha onemogućio da se u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika legalno pokrene postupak rušenja UPU-a Športsko rekreacijskog centra na Srđu, čime je izravno pogodovao tzv. investitoru, a ignoriranjem sudske presude i obvezom da vrati obuhvat na 100ha izložio sebe kaznenom progonu, pokušavajući spasiti Studiju utjecaja na okoliš i lokacijsku dozvolu koje su ionako poništene.
Županu očigledno nije jasno da će ove izmjene plana pasti na sudu ako krene iz pozicije da samo potvrđuje obuhvat od 310ha, a ne stanje koje je bilo nakon presude. Na javnoj raspravi i u pročišćenom tekstu trebalo stajati 100ha! Zar mu nije jasno da upravo on stvara priliku za tužbu investitora i traženje milijunske oštete!? Zar mu nije jasno da radi protivno 10.500 građana koji su rekli NE projektu!? Teze o tome da je sad sve na županijskoj skupštini i potvrdi novog Županijskog plana samo je mazanje očiju javnosti – ZNA SE tko je odgovoran!
KLGB Srđ je Grad traži od župana Dobroslavića da poštuje građane Grada, štiti interese Županije ali i Republike Hrvatske – naveli su u priopćenju iz KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist