Županija

Srđevci od Upravnog suda traže izvršenje presude

Srđevci od Upravnog suda traže izvršenje presude

Na konferenciji za medije Inicijativa Srđ je naš upozorila je na nova nezakonita pogodovanja tvrtci Razvoj golf od strane Županije Dubrovačko-neretvanske i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Tijekom proteklih deset godina brojne nezakonitosti i pogodovanja od strane tijela javnih vlasti tvrtci Razvoj golf postale su općepoznata činjenica. Unatoč pogodovanjima sa svih razina vlasti štetni projekt apartmanizacije Srđa prozreli su i odbacili i struka i građani, a sam projekt svakim danom pokazuje svoju neodrživost. Ta neodrživost sada se ponovo pokušava pokrpati odbijanjem Ministrice Mrak Taritaš i župana Dobroslavića da provedu pravomoćni sudsku presudu kojom su ukinute Izmjene županijskog prostornog plana iz 2006. godine – istaknuo je Đuro Capor.

– Izmjene županijskog prostornog plana iz 2006. bilo su jedno od prvih pogodovanja ideji aparmanizacije Srđa. Tim izmjenama je obuhvat projekta ‘skočio’ sa 100 hektara na 310 hektara, a sukladno tome i broj nekretnina koje je moguće izgraditi na Srđu. Na tu nezakonitost na kojoj počiva cijeli projekt apartmanizacije Srđa smo uporno i kontinuirano upozoravali svih ovih godina, a nakon 8 godina naše tvrdnje su potvrđene i pravomoćnom sudskom presudom. Novom manipulacijom tu presudu sada žele izigrati ministrica Mrak Taritaš i župan Dobroslavić. Pročišćeni tekst županijskog prostornog plana pripremljen je u Zagrebu, prihvaćen od strane župana i ono što je najvažnije- ne vraća obuhvat Srđa na 100 hektara koje su bile na snazi prije izmjena iz 2006. godine koje su ukinute sudskom presudom – rekao je Capor.

– Pravomoćne sudske presude obvezujuće su za svakoga i postaju izvršne danom svoje pravomoćnosti. Odbijanje dosljednog provođenja sudske presude kojim su ukinute izmjene županijskog prostornog plana iz 2006. godine predstavlja nedopušteno uplitanje izvršne vlasti u neovisnost sudske vlasti. Zbog toga će inicijativa Srđ je naš danas podnijeti Visokom upravnom sudu zahtjev za izvršenjem pravomoćne presude. Zahtjevom ćemo zahtijevati da sud naloži županu Dobroslaviću kao odgovornoj osobi da u cijelosti provede sudsku presudu i vrati obuhvat zahvata na Srđu na 100 ha – kazao je Enes Ćerimagić.

– Obuhvat projekta na Srđu prvi i jedini put je sa 100 ha na 310 ha povećan nezakonitim izmjenama županijskog prostornog plana 2006. godine. Sve kasnije izmjene, 2010. i 2013. godine, samo su prepisivale odredbu kojom je obuhvat povećan na 310 hektara bez da se o tom povećanju nakon izmjena 2006. ikada ponovno odlučivalo. Štoviše, o izmjenama obuhvata zahvata na Srđu se u kasnijim izmjenama županijskog prostornog plana nije niti moglo odlučivati jer za to nije postojala pravna podloga u Odlukama o pristupanju izmjenama prostornog plana. Tu činjenicu župan Dobroslavić ignorira na način da ukida samo izmjene županijskog prostornog plana iz 2006., ali ne i odredbe tog plana koje su prepisane u kasnije planove – rekao je Ćerimagić.

– Očito da Dubrovački dogovor i dalje živi. Iz ovog slučaja jasno je da tzv. Dubrovački dogovor ima svoje sponzore u Zagrebu i očito funkcionira i na relaciji Župan – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja – zaključio je Đuro Capor.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist