Grad

SRĐEVCI O ZAGREBAČKOJ ‘Građani su za 1,5 milijuna kuna i 120 dana kaosa dobili veliko – ništa’

SRĐEVCI O ZAGREBAČKOJ 'Građani su za 1,5 milijuna kuna i 120 dana kaosa dobili veliko - ništa'

Kandidacijska lista građana birača Srđ je Grad uputila je priopćenje za medije vezano za, još uvijek zatvorenu, Zagrebačku ulicu koja je, po njima, ogledalo Andra Vlahušića. Evo što su napisali:

– Prije točno tri mjeseca zatvorena je Zagrebačka ulica zbog radova tijekom kojih je navodno trebalo riješiti problem oborinskih voda s padina Srđa, odnosno ulice Pera Bakića i ostalih pokrajnih ulica koje izbijaju na Zagrebačku. Kako sada stvari stoje, vrijeme će pokazati je li ovaj „posao bez posla“ rezultat potpune nesposobnosti ove gradske uprave i eklatantan primjer stihijskog vođenja grada ili novi slučaj s kojim će se pozabaviti Državno odvjetništvo.
Grad Dubrovnik je, kako se naknadno ustanovilo, krenuo u ovaj posao bez građevinske dozvole, pokušavajući se prozirno opravdati kako je riječ o tzv. pojačanom održavanju, za koje građevinska dozvola nije potrebna. Kada je, međutim, pritisnut argumentima struke, gradonačelnik ipak priznao kako se ne radi o pojačanom održavanju, početak radova bez građevinske dozvole „opravdao“ je pozivajući se na navodnu uobičajenu praksu jedinica lokalne samouprave da zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa na česticama nerazvrstanih cesta izvode radove bez građevinske dozvole. I to se uskoro raskrinkalo kao laž.
Za dobivanje građevinske dozvole nije, kako je to pravdajući se tvrdio gradonačelnik, bilo potrebno upisati Grad na
čestice kojima prolazi cesta – bilo je dovoljno dobiti suglasnost vlasnika čestica za izvođenje radova. Ništa od toga nije napravljeno, pa su radovi zaustavljeni, gradilište zatvoreno, a grad do daljnjega ostao blokiran. Kako doznajemo, puštanje Zagrebačke ulice u promet očekuje se početkom ožujka 2016. – četiri mjeseca od zatvaranja.
Tog će se dana, u to nema nikakve sumnje, pred okupljenim novinarima i u pratnji svojih poltrona, gradonačelnik hvaliti novim mikroasfaltom i ušminkanom Zagrebačkom. Jednako kao što je to radio 2013. godine kada je na predizborno mikroasfaltiranje ulica rasuo milijune gradskih kuna. Jednako kao što je to radila njegova prethodnica 2009. godine ispred notornog slučaja javno-privatnog poduzetništva –dubrovačke javne garaže. No, kao što nam Dubravka Šuica tada nije rekla da nam ostavlja potencijalnu 260 milijuna kuna tešku bombu na razmontiravanje, tako vam početkom ožujka 2016. Andro Vlahušić neće reći da je raskopao Zagrebačku ulicu samo da bi je ponovno zakopao, ne riješivši problem oborinskih voda.
Neće vam reći da su u Zagrebačkoj ulici, od Garaže do Vatrogasaca ostale ukopane cijevi oborinskih voda, ali da su ulazi u cijevi zatvoreni. A zatvoreni su jer bi se prema važećem GUP-u te cijevi trebale spojiti ispod Vatrogasaca s cijevima koje vode do separatora i dalje ulicom Iza Grada u more na Komardi, što je neizvedivo.
Neće vam reći niti da postoje neka druga rješenja, jer bi vam tada morao objašnjavati kako su mu dvorski arhitekti, zauzeti ucrtavanjem građevinskog zemljišta na atraktivnim lokacijama poput Gimana, jednostavno zaboravili ucrtati ta rješenja u GUP. Ukratko, neće vam reći da ste za 1,5 milijuna kuna i 120 dana kaosa dobili jedno veliko ništa.
Istovremeno dok su u centru grada trajali, kako se na kraju pokazalo, nepotrebni radovi bez građevinske dozvole, odnosno dok je Zagrebačka ulica stajala raskopana odlukom građevinske inspekcije, a građani se u povratku s Ploča u Gruž i Lapad okretali na Dubcu, Grad Dubrovnik je zatražio i u rekordnom roku od 7 dana od HNS-ove ministrice graditeljstva i prostornog uređenja u odlasku Anke Mrak Taritaš ishodovao građevinsku dozvolu za pristupnu cestu planiranom apartmanskom naselju na Srđu, koju će za potrebe privatnog investitora financirati građani Dubrovnika.
Iz obrazloženja građevinske dozvole je razvidno kako je Grad kao Investitor dobio pisanu suglasnost vlasnika zemljišta kroz koje prolazi navedena cesta, dakle, da je napravio upravo ono što je propustio napraviti u Zagrebačkoj ulici. Je li i nakon svega ovoga nekome nejasno za koga radi Andro Vlahušić? – priopćenje je KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist