Kome zidinePolitika

‘Srđ je Grad’: Pravno nasilje nad DPDS-om je opasan presedan

Zidine

Kandidacijska lista grupe birača „Srđ je Grad“ na svojoj je Facebook stranici objavila priopćenje ususret saborskoj raspravi o zakonu o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika.

– Na našim prostorima, na kojima je kontinuitet dobrih mehanizama upravljanja baštinom tako rijedak i krhak, pravno nasilje nad jednom udrugom koja je već više od šest desetljeća uspješan primjer građanskoga oblika udruživanja, predstavlja opasan presedan. Politički i izvanpolitički pritisci usmjereni na mijenjanje ugovora sklopljenoga slobodnom voljom dviju strana opasan je jer vodi u pravnu nesigurnost. Također je zabrinjavajuća situacija u kojoj se sve institucije gradske vlasti stavljaju u službu privatne bitke aktualnoga gradonačelnika, kao i to da Gradsko vijeće, kao glavno predstavničko tijelo građana Dubrovnika, nijednom o ovome pitanju nije raspravljalo ili se o njemu oglasilo – navodi se u priopćenju.

– U cijeloj Europi već se dugo vremena traže načini kako očuvanje baštine samofinancirati na primjeren način bez interveniranja politike. Stoga je logično da je primjer Društva prijatelja dubrovačke starine bio istaknut kao uzoran model u hrvatskoj nacionalnoj strategiji kulturnoga razvoja koji je objavilo Ministarstvo kulture. Zato je sasvim neprihvatljivo, čak i čudno, da se događaji oko Društva i dubrovačke baštine, utjelovljene u gradskim zidinama, odvijaju u sasvim suprotnom smjeru: politika intervenira kako bi uništila mehanizam samofinancirajućega upravljanja baštinom, čija je uspješnost dokazana stanjem i brojem obnovljenih spomenika – stoji u priopćenju.

– Potrebno je naglasiti da se ovdje radi i o izmještanju centara odlučivanja o sudbini dubrovačkih resursa izvan Dubrovnika, što je također u suprotnosti s europskim trendovima regionalizacije: upravljanje kulturnom baštinom, kao osnovicom identiteta, nikako ne može biti otuđeno od lokalne zajednice. Nijednoj gradskoj upravi nije povjeren mandat da trguje s nečim što su naraštaji stoljećima stvarali i o čemu uvelike ovisi opstanak cijele zajednice – ističu ‘Srđevci’.

– Moramo primijetiti kako je ugroza toga mehanizma došla ne samo izvana, već i iz samoga Društva. Žalosno je što neki u Društvu nisu uvidjeli da je otimanje prostora na Srđu bilo uvertira u daljnje oduzimanje prava građanima da odlučuju o drugim vrijednostima od vitalne važnosti za Dubrovnik. Srđ je bio baštinjeni prostor i netaknuti krajolik te je kao takav visokovrijedni dio cjelokupne dubrovačke baštine. Činjenica da vodstvo Društva ovu bitku nije prepoznalo kao presudnu za Dubrovnik kao i način vođenja aktualnih prijepora s gradskom upravom jasan je pokazatelj da je došlo vrijeme za promjene i unutar samoga Društva – kaže se u priopćenju.

– Stav Kandidacijske liste grupe birača ‘Srđ je grad’ vrlo je jasan: zalažemo se za očuvanje uspješnoga modela samofinanciranja dubrovačke baštine koji je utemeljio Lukša Beritić, ali uz istovremenu promjenu vodstva Društva koje je svojim neprimjerenim ponašanjem opstanak toga modela dovelo u pitanje – zaključuje se u prioćenju KLGB ‘Srđ je Grad’.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist