Grad

SRAMOTNA POLITIČKA IGRA Vlahušić iskoristio Fibroscan za kampanju, a onda svima ‘pokazao šipak’

SRAMOTNA POLITIČKA IGRA Vlahušić iskoristio Fibroscan za kampanju, a onda svima 'pokazao šipak'

Politička kampanja koja je pred nama natjerat će brojne da pokažu svoje pravo lice. Neki su to nažalost već i napravili, a nekima kako sami kažu ‘kampanja traje svaki dan’.

Jedan od njih je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić kojeg je Pero Vićan prozvao ‘hodajućom laži’. Razlog za to je jednostavan, Vlahušić prečesto ‘puno zuji, ali malo meda daje’. Ako nije njemu u interesu. Tako je bilo, nažalost i s pričom oko ‘Fibroscan’ uređaja vrijednog 800 tisuća kuna za kojeg se Grad (čitaj Vlahušić) obvezao izdvojiti nedostajajućih 180 tisuća kuna. Takvo priopćenje stiglo je 18. studenog prošle godine iz Ureda gradonačelnika uz poruku da će se novci ‘osigurati u proračunu’. S obzirom da se već tada špekuliralo kako bi proračun mogao pasti, što se na koncu i dogodilo, na inzistiranje DuLista hoće li to biti u proračunu za 2016. godinu ili pak za 2017. godinu dobili smo jasan odgovor – sredstva su trebala biti osigurana u proračunu za prošlu godinu. Naime, naš upit imao je za cilj osigurati da Vlahušić nabavku Fibroscana ne iskoristi za samopromociju i onda pokaže svima ‘šipak’, a nažalost upravo se to dogodilo.

Kupljen bez para Grada
Uređaj je u ponedjeljak ujutro doniran Općoj bolnici Dubrovnik, no bez jedne važne komponente vrijedne upravo tih 180 tisuća kuna. Naime, na samoj svečanosti predaje uređaja, voditeljica Odjela infektologije dr. Ljiljana Betica Radić istaknula je kako ‘očekuje da će Grad Dubrovnik ispuniti dato obećanje o osiguranju sredstava za kupnju nedostajućeg dodatnog dijela fibroscana’. Ne želeći ulaziti u sfere politike, ipak nam je pristala odgovoriti na naše pitanje i priznala kako za ovaj uređaj od Grada nisu dobili niti kune.

-Nismo dobili nikakva sredstva od Gradaza Fibroscan. Mi smo osnovni uređaj kupili od prikupljenih sredstava od raznih humanitarnih akcija. Ovaj dio koji je nama nužan za pregled, to imamo, ali to je moderan uređaj i ima opciju za steatozu. Taj dio se zove CaP i služi za mjerenje masnoće jetre. Svi koji kupuju taj aparat obično uzimaju i taj drugi dio. Nadam se da će Grad ipak osigurati tih obećanih 180 tisuća kuna i za taj dio – rekla nam je voditeljica Odjela infektologije dr. Ljiljana Betica Radić. Ova liječnica nam je istaknula i kako je, u trenutku kada je čula da bi moglo biti problema s izglasavanjem proračuna za 2017. godinu kontaktirala Ured gradonačelnika. Odgovor nije dobila.
Htjela sam vidjeti s njima može li se što napraviti da dobijemo ta sredstava. Mi smo vjerojatno bili minoran problem tada. Poslali smo dopis na Ured gradonačelnika, ali nismo dobili odgovor – rekla je Batica Radić koja nam je odgovorila kako je uređaj kupljen u tjednu pred Božić. Vrijedi napomenuti kako se akcija ‘Fibroscan za Dubrovnik’ provodi više od godinu dana, a Vlahušićevo (prazno) obećanje stiglo je 18. studenog. Čak i kada ga je DuList preduhitrio u namjeri da složi priču ‘ako padne proračun, past će i Fibroscan’, bivši gradonačelnik ponovno je lagao i izostavio obećana sredstva.

Vrijedna medijska kampanja
Vrijedi napomenuti kako je dio medija nakon svečane primopredaje Fibroscana potpuno krivo izvijestio kako je novac za taj uređaj izostao zbog pada proračuna. U nekoliko razgovora s nadležnim uredom gradonačelnika u utorak ujutro uvjeravani smo kako nedostajajućih 180 tisuća kuna jednostavno nije bilo moguće osigurati udruzi Hepatos, kao ni oB Dubrovnik jer nije bilo tehničkog rebalansa proračuna do kraja 2016. godine. Nažalost, upravo je gradonačelnik (mada su u protokolu dobro upoznati s tom činjenicom) taj koji predlaže rebalans proračuna, a vrijedi napomenuti kako je sjednica Gradskog vijeća bila 5. prosinca, odnosno puna tri tjedna nakon Vlahušićevog obećanja kojima je pokušao skupiti političke bodove. Usporedbe radi kada je provodio svoj osobni rat s autobuserima bivšem gradonačelniku nije bio problem iskeširati 197 tisuća kuna za ‘erektilne’ stupiće na Pilama. Tad je bilo dovoljno napisati ‘Zaključak gradonačelnika’.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist