Sport

„SPORTSKA MIROVINA“ Knego, Đuho i Kržić ‘penzioneri’, Kačić ne koristi naknadu

„SPORTSKA MIROVINA“ Knego, Đuho i Kržić 'penzioneri', Kačić ne koristi naknadu

Koji su sportaši s juga Hrvatske, osvajači medalja s najvećih natjecanja, iskoristili svoje pravo na tzv. sportsku mirovinu?

Odgovor na to pitanje može se saznati u članku kojeg je danas objavio Večernji list, a u kojem je objavljena lista 161 korisnika trajne mjesečne novčane naknade za ‘poseban doprinos ugledu RH’, kao i lista 24 sportaša kojima to pravo pripada, ali ga nisu iskoristili.

Iznos trajne naknade određuje se prema formuli u odnosu na prosječnu plaću u RH godinu prije zahtjeva za naknadu: za olimpijska zlata 100 posto, za olimpijska srebra i seniorska zlata 80 posto, za olimpijske bronce i svjetska srebra 60 posto te za svjetske bronce 40 posto te plaće.

Na popisu su se tako od poznatih slavnih sportaša s juga Hrvatske između ostalih našli vaterpolist Metkovac Frane Nonković (4382,40 kuna), najbolji dubrovački sportaš 20. stoljeća Veselin Đuho (5478), legendarni Jugaš Đuro Savinović (2191,20), srebrni dubrovački rukometaš Boris Jarak (3286,80), pa brončani košarkaš Andro Knego (5478), zlatni Cavtaćanin Goran Sukno (5478), srebrni iz Atlante Ognjen Kržić (4412), Korčulanin Boško Lozica (4382,40), zlatni veslač iz Helsinkija Metkovac Mate Trojanović (5478), srebrni iz Moskve Luko Vezilić (4382,40), zlatni iz Los Angelesa Božo Vuletić (5478)

Među onima koji to pravo ne koriste su legendarni Jugov vaterpolist i srebrni olimpijac Hrvoje Kačić, dvostruki srebrni olimpijac Korčulanin Lovro Radonjić, brončani ‘Vatreni’ iz Francuske Igor Štimac te igrač Hajduka i zlatni olimpijac iz Blata na Korčuli Ante Žanetić koji je, igrajući za splitske ‘Bile’, pobjegao iz komunističke Jugoslavije u Australiju.

Inače, na popisu 163 sportaša (na popisu su i dvoje preminulih) njih 89 je osvajača olimpijske medalje, 26 svjetske medalje, 7 paraolimpijske te 41 sportaša koji su medalju osvojili na Olimpijskim igrama gluhih. Imena paraolimpijaca i gluhih sportaša na listi su zaštićena. Mjesečno se za njih izdvaja neto 734.525 kuna ili 8,8 milijuna kuna godišnje, na što država plaća i dodatke, ovisno o prebivalištu primatelja naknade.

Još 24 osvajača medalje mogli su (ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj), a nisu tražili naknadu, a još 115 ih čeka na ostvarenje tog prava jer nisu navršili 45 godina.

Uvjete koje se po zakonu koji je na snazi od 2013. godine treba ispuniti kako bi se steklo pravo na ovu naknadu jest prije svega osvojena medalja na (para)olimpijskim igrama, olimpijskim igrama gluhih i svjetskim seniorskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama te potom i da je hrvatski državljanin, ima prebivalište u RH, navršio 45 godina te da nije pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Cijeli popis možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist