Kultura

Spomen večer na Terezu Buconić Gović – ‘Ombla, moj vir’

Spomen večer na Terezu Buconić Gović - 'Ombla, moj vir'

U ljetnikovcu Bunić Kaboga održana je večeras spomen večer na Terezu Buconić Gović, simbolično nazvana ‘Ombla, moj vir’.

U programu su sudjelovali Irja Jerković, Katja Bakija, Mato Jerinić, Nila Miličić Vukosavić, Sebastian Vukosavić, klapa Linđo i KUD Komolac, a organizacija je Zaklade Batahovina Foundation, LC Libertas, LC Sveti Vlaho, Društva prijatelja dubrovačke starine i Društva dubrovačkih pisaca.

U spomen Terezi Buconić Gović recitirali su se autoričini stihovi, te je spomenut i njezin bogat opus, kao i naslijeđe koje je ostavila generacijama nakon sebe.

– Tereza Buconić Gović na veliko platno tijekom godina sa svojim knjigama lijepila je komadiće davnog, i zaboravljenog života – istaknula je večeras dr. kroatistike Katija Bakija, dok je pak organizatorica večeri, Irja Jerković, kazala kako joj je drago da se ova književna večer održava upravo u ljetnikovcu Bunić Kaboga.

– Sve se posložilo kako treba biti, a to je da ovu večer provedemo s njom baš ovdje, na njenom terenu, ljetnikovcu u  Rijeci dubrovačkoj. Ovo je mjesto blizu njenih zelenih virova – kazala je Jerković, dodavši i to kako je Ombla bila njen životni vir, a njen je vječni mir.

Naša se veza s njom nikad ne može prekinuti – istaknula je Jerković, dok je Bakija istaknula među ostalim i to kako je Buconić Gović svojim knjigama ostavila bogato naslijeđe duhovnosti.

– Pisala je o povijesti identiteta. Mogli bismo reći kako je opisujući fragmente sjećanja predano i neumorno gradila monumentalnu sliku svoga grada i njegovih ljudi – istaknula je Bakija., dodavši kako se autorica posebno brinula oko jezika i izričaja.

Tereza Buconić Gović rođena je 17. svibnja 1947. Najveći dio svog radnog vijeka provela u OŠ Lapad, podučavajući mnoge generacije hrvatskom jeziku i književnosti. Prve četri knjige posvetila je rodnoj Rijeci dubrovačkoj. Njezina prva knjiga “Šetnja kroz dubrovačke vrtove” sačuvala je sjećanja na povijesne đardine Rijeke dubrovačke koji su krasili ljetnikovce. Zatim su uslijedile: “Slike i legende Rijeke dubrovačke” te “Priče oko popreta” u dva dijela u kojima su opisani uporabni predmeti i običaji njenog rodnog kraja. Njezina četvrta knjiga “Dubrovački krajolici” je putopisna proza u kojoj je su opisane ljepote Konavala, Rijeke, Osojnika i Lopuda. Uslijedile su “Zavičajne priče” te “Dubrovačke povijesne minijature” u dva sveska. Za knjigu “Dubrovačke povijesne crkvice” u kojoj je opisala male, zaboravljene crkvice u povijesnoj jezgri te na Pilama i na Pločama, dobila je 2003 nagradu Grada Dubrovnika. Posljednje izdano djelo Tereze Buconić Gović nosi naziv “Primorski kalendar”.

mnj

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist