DuList IN

SPIRITUAL MARKET Jazz inspiriran putovanjima Marka Pola u Slavici

SPIRITUAL MARKET Jazz inspiriran putovanjima Marka Pola u Slavici

Projekcija filma i jazz koncert SPIRITUAL MARKET – inspirirani putovanjima Marka Pola po Dalekom istoku održat će se idućeg utorka, 22. kolovoza u 21 sat u ljetnom kinu Slavica.

Publika će moći čuti kompozicije s albuma Spiritual Market, koji je ove godine dobio nagradu Porin za najbolji jazz album.

Spiritual Market novi je autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note
pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika vidi glazbu, a dok svira čuje boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku.

SPIRITUAL MARKET Jazz inspiriran putovanjima Marka Pola u Slavici

Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i Dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma „Night Speaking“.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.

Ulaznice po cijeni od 50 kn mogu se kupiti na ulazu, sat vremena prije početka programa. Ulaznice se mogu rezervirati na telefon 020 324 633 i mail arl@du.t-com.hr. 

U slučaju lošeg vremena – koncert i projekcija će se održati u Art radionici Lazareti. Organizatori napominju da će koncert, u skladu s najavom i obzirom prema susjedima, početi i završiti na vrijeme.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist