Kultura

ŠPAROVEC I FORENBACHER U podne otvaranje izložbe „Zajedno u slikarstvu“

ŠPAROVEC I FORENBACHER U podne otvaranje izložbe „Zajedno u slikarstvu“

Zajednička izložba slikarskoga dua, bračnog para Mire Šparovec i Aleksandera Forenbachera pod nazivom „Zajedno u slikarstvu“ čiji se prvi ciklus nalazi u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, a drugi u Atelijeru Pulitika bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika danas u 12 sati.

Od apstrakcije do realizma, od ljudskih figura do životinjskih likova, od izrazitih kolorita do zagasitih tonova, sve te i mnoge druge karakteristike obilježavaju rad akademskih slikara, skromnih, gotovo u javnosti još neotkrivenih autora.

Tako je Vesna Delić Gozze, autorica izložbe, za Miru Šparovec u katalogu zapisala:

„Njeni slikarski radovi ostajali bi nedovršeni jer je osobna skromnost autorice nije poticala na javnu ponudu svojega imena i rada. Tako su slike Cirkuska jahačica, Tigar koji moli ili Jarun ostali u fazi u kojoj motiv nije do kraja dovršen, ali je i pored toga u potpunosti zaokružen, sa svim naznakama vrsnoga djela.“

Dok je za Forenbachera, Gozze između ostaloga zapisala:

„Jedan od naših ponajboljih likovnih prenositelja životinjskih likova, Aleksander Forenbacher je kao animalista ostvario na tisuće crteža (u cijelosti donirani Likovnoj akademiji u Zagrebu), pretežito u tehnici tuša, ostvarivši brzim, skicoznim potezom srž anatomije, stava ili pokreta ptice ili neke druge životinje slobodne u divljini.“

Akademska slikarica Mira Šparovec rođena je u Tivtu, 1931., a preminula je u Zagrebu, 2012. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1954., a specijalizirala se u klasi prof. Antuna Mezdjića 1956. Bila je vanjska suradnica majstorske radionice Krste Hegedušića 1960. – ’61., a kao likovni pedagog radila je od 1958. do 1972. u Zagrebu i Karlovcu. Samostalno je izlagala u Zagrebu 1962., 1978., 1981., na Pagu 1979., u Samoboru 1984. i 2012. u Karlovcu. Izlagala je na većem broju skupnih izložba, kao i na izložbama Neovisnih umjetnika u Parizu 1964. i 1965. godine.

Akademski slikar Aleksander Forenbacher, rođen je 1922. godine u Zagrebu. 1950. diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, a četiri godine nakon i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok se 1956. specijalizirao u klasi prof. A. Mezojića. U članstvo U.L.U.H-a (poslije H.D.L.U.) primljen je 1957. godine. Od 1958. do 2008. godine izlagao je na tridesetak skupnih izložba: U.L.U.H. – H.D.L.U., Recentna Hrvatska umjetnost, Majski dani, izložbe Galerije Ulrih, dobrotvorne izložbe i druge. Od 1960. do 1964. i od 1969. do 1973. godine radio je kao honorarni predavač u rangu docenta na A.L.U. u Zagrebu na predmetima „Komparativna plastička anatomija“ i „Crtanje životinja“. Od 1973. do 1979. godine bio je voditelj tečaja crtanja i slikanja u Centru za likovni odgoj grada Zagreba i dr.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 2. studenoga. Radno vrijeme UGD je svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist