Vaše vijesti

SOLITUDO ‘Ako ovako nastavimo, dostići ćemo Abu Dhabi’

Solitudo

U subotu, 1. 3. 2014. na našoj dubrovačkoj televiziji vidjeli smo i slušali jedan kraći izvadak iz razgovora između stanara ljetnikovca Getaldi-Gundulić na Solitudu i direktora Vodovoda.

Stanar je izrazio bojazan za posljedice nastavka radova ispred samog ljetnikovca, jer je već obala pred istim profundana pod teretom kamiona i radnih strojeva. Nisu nam bili predočeni svi detalji ovog razgovora, ali nam se čini da Vodovodu nije poznata činjenica da se ovdje radi o zaštićenom području spomeničke cjeline i da bi se u skladu s tim trebali i odvijati predviđeni radovi.

Glavna mantra koja se stalno ponavlja je mi imamo dozvolu, to je nesumnjivo točno, ali za izgradnju sustava kanalizacije a ne za devastaciju ovog područja. Ovdje bih spomenuo DPU Stambenog naselja Solitudo iz 2007. godine kojeg su izradili uvaženi arhitekti iz Zavoda za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek.

Ne navodeći sve detalje ovog plana spomenuo bih da su ovi stručnjaci posvetili (na primjer u točki: Mjere zaštite prirodnih kulturno-povjesnih cjelina i građevina i ambijetalnih vrijednosti, kao i u nekoliko drugim točakama) izuzetnu pažnji zaštiti okoliša i hortikulturnom uređenju ovog područja posebno kao zaštićene povijesne cijeline.

U planu su predložili i rekonstrukciju ljetnikovca i njegovih povijesnih vrtova, pa kažu ljetnikovac je izgrađen u kultiviranom pejsažu, stoga se zahtijeva da se mjerama plana održi kvalitetno ekološko održavanje ravnoteže prostora u njegovom neposrednom okruženju.

Pitamo se što bi danas rekli da vide sadašnje stanje,jer gotovo ništa nije učinjeno sa stanovišta uređenja ni sa jedne ni sa druge strane glavice na Solitudu, a došlo je do značajne devastacije kako sa strane mora, tako i sa unutarnje strane prema naselju, gdje je glavica s prekrasnim borovima usječena, a na tom usjeku izgrađeni stambeni objekti, koji su mogli imati i drugu poziciju prema raspoloživom prostoru.

Sada smo obaviješteni i o još jednom projektu za izradu plaže i šetnice na Solitudu. Plaža bi vjerojatno mogla biti na nasipu u moru pored šetnice, tako ćemo se moći šetati i kupati. A da planiranje raznih rješenja ne bi još bilo gotovo spomenuo bih UPU Gruž iz 2011. godine, gdje se na Solitudu pred ljetnikovcem predviđa gradnja Sportske lučice Solitudo, kako bi to trebalo biti usklađeno sa zaštitom okoliša i povijesne cjeline je također upitno.

Ako ovako nastavimo planirati na ovom području, vjerojatno ćemo dostići Abu Dhabi.

S buduće plaže pozdravlja vas MT.

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist