Aktualno

Šola: To je političko nasilje

Šola: To je političko nasilje

Kolumnist i novinar Ivica Šola održao je danas u Samostanu svete Klare tribinu na temu „Prijepori oko istraživanja žrtava komunizma u Hrvatskoj“.

Predavač se osvrnuo na moguće ukidanje Ureda za istraživanja zločina komunizma oko kojeg se trenutačno u Hrvatskoj vode rasprave.

Naime, Sabor RH 4. ožujka prošle godine je donio Zakon o pronalaženju, obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon 2. svjetskog rata, te je osnovan istoimeni Ured čije je djelovanje trebalo biti neovisno, istaknuo je Ivica Šola dodavši:

– Pripreme oko ovog Zakona su trajale punih 10 godina, a oko njega usuglasile su se dvije najveće političke stranke HDZ i SDP, a jedini protivnik bio je SDSS. Dakle, koncenzusom i crvenih i plavih, od 96 prisutna zastupnika, za njega je glasalo  93 zastupnika, 1 protiv i 2 su bila suzdržana – dodao je istaknuvši kako je promjenom vlasti došlo do pokušaja „miniranja“ toga Zakona i Ureda. Ured je, dodao je, javna ustanova i samostalna pravna osoba da bi se osigurala neovisnost i izbjegla njegova politizacija.

Dodao je kako takvi neovisni Uredi postoje diljem Europe, u Poljskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji i svugdje je odvojen od izvršne vlasti.

– No, ministar Predrag Matić Fred kroz hitnu proceduru, traži da se taj  Zakon i Ured stave pod okrilje  Ministarstva branitelja, s čime je ponovno došlo do ponovnog zamaranja naroda partizanima i ustašama – naglasio je.

Govoreći o potezima aktualne Vlade po pitanju toga Ureda, istaknuo je kako je nelogično provedbu  Zakona dati Ministarstvu branitelja.

– Zakon je povučen iz hitne procedure, a stranka koja je glasala za njega ga gasi, to je političko nasilje- naglasio je dodavši kako su razlozi takvog poteza prema njegovom mišljenju slijedeći:  

– Ministar Matić kadar je ureda predsjednika RH Iva Josipovića. Provedba toga Zakona u Ministarstvu branitelja  povjerila bi se pukovniku Grujiću, danas pomoćniku ministra Matića. Pukovnik Grujić svoju karijeru započeo je u vrijeme bivše države u Osijeku kao šofer šefa SDB-a ili kolokvijalno Udbe. Tu je i Josip Perković koji u Zagrebu preuzima tajne službe i on je devedesetih Grujića povukao u Zagreb, pa on i  danas slovi kao dio Perkovićeve mreže – istaknuo je Šola dodavši kako je sam Perković izravno zainteresiran za nadzor rada Ureda za obilježavanje i pronalaženje žrtava komunističkih zločina.

– Radi se o opstrukciji u smislu da je Perković zainteresiran za gašenje ovog Ureda i kontrolu nad njim budući da su u nadležnosti Ureda i zločini komunističkih obavještajnih službi nad ubojstvima hrvatskih političkih emigranata u inozemstvu. Perković je u Njemačkoj optužen za ubojstvo Đurekovića, pa se jamačno ne raduje ulasku Hrvatske u EU, jer danom pristupanja EU na snagu stupa i jedinstveni europski uhidbeni nalog na temelju kojega bi se Perković trebao 1. srpnnja 2013. očitovati pred njemačkim pravosuđem – naglasio je Šola.

Dodao je i kako mnogima nije jasno zbog čega je predsjednik Ivo Josipović zainteresiran za rad Ureda:
– Špekulira se kako je jedan od razloga moguća prošlost njegova oca Ante Josipovića – zaključio je Ivica Šola.

Predavanje je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“.
 

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist