Hrvatska

ŠOKANTAN PAD Transplantacija je čak 40 posto manje

ŠOKANTAN PAD Transplantacija je čak 40 posto manje

Dok je 2012. godine Hrvatska bila na vrhu zemalja po broju transplantiranih organa po broju stanovnika, u proteklih godinu dana stanje se alarmantno pogoršalo.

Broj transplantacija pao je za 39,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine – sa 101 organa u tri mjeseca u 2013. godini na 61 organ u prva tri mjeseca ove godine, upozoravaju Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

– Smatramo da je drastičan pad broja presađenih organa još jedna potvrda sveopće neorganiziranosti i improvizacije u vođenju zdravstvenog sustava koje se očituje donošenjem nedovoljno promišljenih, često u praksi i neprovedivih odluka – poručuju u HUBL-u te upozoravaju kako je HZZO sredstva za transplantaciju u posljednjih godinu dana smanjio za 30 posto.

Kažu kako uzroke smanjenja broja transplantacija HUBOL prepoznaje u otežanom kontinuitetu postupka utvrđivanja moždane smrti, uzrokovanog uvođenjem smjenskog rada s posljedičnim značajno učestalijim izmjenjivanjem liječnika koji skrbe o najtežim, umirućim pacijentima.

Vecernji.hr

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist