Aktualno

Snaga domoljublja

Snaga domoljublja

Bili su braća. Braća po oružju, sudbini, idealima. Dvadeset godina kasnije opet su na okupu.

Bratski stisak ruke, zagrljaj prijatelja. Ponosno su se postrojili i krenuli u mimohod najljepšom ulicom na svijetu.

S obje strane okupljeni građani pratili su ih pogledima i pljeskom. Pred crkvom Svetog Vlaha postrojili su se rame uz rame, pripadnici postrojbi koje su dale svoj obol u obrani Grada. Na Dan dubrovačkih branitelja svi su im htjeli odati zahvalnost. Od predsjednika države za koju su se borili, načelnika Glavnog stožera vojske kojoj pripadaju, do čelnih ljudi Županije i Grada koje su obranili.

Stajali su ponosno, uspravno, odolijevali kiši koja je jačala, a onda stala, čudom Svetog Vlaha i Svetog Nikole.

Redali su se govornici. Najupečatljiviji govor održao je general Nojko Marinović, ratni zapovjednik obrane Grada, pobrao je najveći pljesak. Okupljeni branitelji slušali su ga kao i pred dvadeset godina.
– Agresori nisu računali na snagu domoljublja i spremnost da branimo ovaj grad i domovinu životima – kazao je general Marinović te dodao:
– Hvala građanima ovog grada što ga nisu napustili, što su ostali u gradu i dijelili s nama i dobro i zlo.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ivo Josipović kazao je:
– Generale Marinoviću, danas kada vas gledam, i kada gledam kako su vas branitelji gledali dok ste govorili, sasvim je jasno zašto se dogodila pobjeda. U vašim očima vidio sam sjaj domoljublja i herojstva, kao i znanje o velikoj istini koju ste ovdje u Dubrovnika kroz usta pjesnika rekli, kako sloboda nema cijene ni u srebru, ni u zlatu, ni u ljudskim životima. Bili ste spremni platiti svaku cijenu za slobodu, zato ste slobodu i obranili.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Drago Lovrić braniteljima je poručio kako zbog njihovog doprinosa Republika Hrvatska danas ima svoje oružane snage koje danas aktivno doprinose miru diljem svijeta.
– Svoj ste Dubrovnik, potpuno opkoljen ali nikad osvojen, sačuvali od neprijateljskih težnji. Svom ste gradu vratili vjeru u pravednost i nadu u bolju budućnost. Teško je pronaći riječi koje bi dočarale junaštvo i snagu kojima se branio i obranio Dubrovnik.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić naglasio je značaj doprinosa branitelja Dubrovnika.
– Klanjamo se svim žrtvama palim za obranu Dubrovnika. Ponosni smo na vas ovdje, ali i sve druge koji su pomogli, od Konavala i Župe, preko Primorja i Stona, do Omiša i Imotskog. Dubrovnik je branio svoju slobodu, branio je Hrvatsku. A Hrvatska je branila Dubrovnik

Gradonačelnik grada Dubrovnika Andro Vlahušić kazao je kako Dubrovnik i njegovi građani zahvaljuju svojim braniteljima, jer da nije bilo njih ne bi bilo današnjeg Dubrovnika.
– Neizmjerno mi je drago da su dokumenti dokazali da su Dubrovnik obranili Dubrovčani. Odlučili smo biti jedno, Dubrovnik temeljen na braniteljima i građanima – istaknuo je Vlahušić.

Predsjednik Josipović posmrtno je zapovjedniku obrane Dubrovnika Miljenku Bratošu dodijelio odlikovanje Red bana Jelačića za osobite vojne zasluge u ustroju i razvitku oružanih snaga Republike Hrvatske. Odlikovanje je preuzeo Bratošev sin Hrvoje.

Također, predsjednik Josipović dodijelio je Gradu Dubrovniku i dubrovačkim braniteljima 1991. godine Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos Grada Dubrovnika i njegovih branitelja tijekom 1991. godine, a u prigodi dvadesete obljetnice uspješne obrane Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist