Aktualno

SMRTONOSNI VIRUS SE ŠIRI Treba li Hrvatska strahovati od ebole?

SMRTONOSNI VIRUS SE ŠIRI Treba li Hrvatska strahovati od ebole?

Smrtonosni virus ebole u zapadnoj Africi odnio je 729 života.

Ažurirani je to podatak Svjetske zdravstvene organizacije za radobolje između 24. i 27. srpnja na području Gvineje, Liberije, Nigerije i Sijera Leonea. Umrlo je novih 57 ljudi.

U samo četiri dana broj umrlih narastao je za 8,5 posto dok je povećanje od 10,1 posto ukupnog broja slučaja u odnosu na prethodne podatke Svjetske zdravstvene organizacije. No, Hrvatska ne treba strahovati od ebole, mišljenja je dr. Vesna Barišić, epidemiologinja s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Mislim da je vrlo mala vjerojatnost da ebola dospije u Hrvatsku, pogotovo ako se zna da su se sada uvele rigorozne kontrole izlazaka iz afričkih zemalja u kojima je prisutno ovo oboljenje. Ujedno, na ulazu u Hrvatsku, na svakom graničnom prijelazu, postoji Granična sanitarna inspekcija i svatko tko dolazi iz zemalja u kojima je prisutna ebola morao bi se prijaviti toj Graničnoj sanitarnoj inspekciji – izjavila je dr. Barišić za Slobodnu Dalmaciju. Ističe i kako bolest uzrokuje ebola virus, a njegov “rezervoar” su divlje životinje u zapadnoj Africi pa se čovjek prvo zarazi dolazeći u kontakt s tim divljim životinjama.

– Kada se čovjek zarazi, bolest se dalje na vrlo jednostavan način širi s čovjeka na čovjeka. Bolest se širi direktnim kontaktom s krvlju ili tjelesnim sekretima i indirektno može preko predmeta koji su kontaminirani. Također su vrlo ugrožene osobe koje rade na ukopu preminulih osoba. Naime, u tim zemljama se umrle zamata u tkanine na kojima virus ebole može preživjeti određeno vrijeme. Kako prilikom ukopa mnogi dodiruju te tkanine, mogućnost zaraze je veća – izjavila je Vesna Barišić.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist