Hrvatska

Smanjena porezna davanja pri kupnji novih vozila

Smanjena porezna davanja pri kupnji novih vozila

Vlada je na sjednici donijela i uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila.

Prema njoj se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzimaju nova vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150.000 kuna, što predstavlja dvije trećine svih novih prodanih vozila, kako prenosi HRT.

Za vozila čija je cijena od 150.000 do 200.000 kuna vrijednosna naknada utvrđuje se u iznosu od 2.000 kuna, od 200.000 do 250.000 kuna ta naknada iznosi 4.500 kuna, a za vozila skuplja od 600.000 kuna iznosi 60.000 kuna.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da se ova uredba odnosi nastavno na poreznu reformu koju su predložili 2016. godine Hrvatskom saboru, a koja je stupila najvećim dijelom 2017. godine.

– Tijekom te godine smo se najviše usmjerili na ovu problematiku, a mi ćemo je nazvati oporezivanjem automobila. Ova završna uredba je jedan završni korak u paketu tih mjera. Naši ciljevi su bili oživljavanje samog tržišta automobila. Kriza i neki drugi razlozi proteklih godina doveli su do toga da je prosječna starost automobila prelazila 13 godina – kazao je Marić te dodao kako je s druge strane bitna i ‘ briga za okoliš’.

– Mi pratimo trendove u Europi te smo ih isto tako željeli provesti u Hrvatskoj. I zadnje, naravno, sigurnost cestovnog prometa, jer smatramo da ćemo na ovaj način dati doprinos povećanju sigurnosti na našim cestama – rekao je.

Ministar Marić je istaknuo da je naglasak ove uredbe na vrijednosnoj komponenti vozila. Rekao kako automobili vrijednosti do 150 000 kuna više neće podlijegati vrijednosnom porezu. “Kada sve to skupa zbrojimo u smislu vrijednosnog efekta koji smo razradili i usvojili na vladi to je prosječno za oko trećinu smanjivanje nameta”, najavio je.

Izvor: HRT

 

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist