Zanimljivosti

SLUŽBENI POSJET Dubrovnik i Sarajevo – gradovi prijatelji!

SLUŽBENI POSJET Dubrovnik i Sarajevo - gradovi prijatelji!

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, privremena pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za promet Đuro Šutalo i zamjenik privremene pročelnice Upravnog odjela za kulturu Tonći Daničić povodom desete godišnjice bratimljenja boravili su u službenom posjetu Sarajevu gdje su se susreli i održali radni sastanak s gradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom i suradnicima.

Na održanom sastanku razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji između gradova prijatelja, Dubrovnika i Sarajeva, te o mogućnostima i područjima na kojima se može intenzivirati suradnja.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka posebno se osvrnuo na Dubrovnik kao dio UNESCO-ove svjetske baštine ističući kako je i Sarajevo pokrenulo inicijativu za uvrštavanje Sarajeva, kao gradske cjeline, na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine.

Zamjenica Tepšić pozdravila je inicijativu Sarajeva za ulazak na UNESCO-vu listu ističući kako je pomoć Dubrovnika na tom putu neupitna te kako su Dubrovnik i Sarajevo prijateljski gradovi s ili bez povelje.

“Dubrovnik se još od vremena teritorijalno skučene ali utjecajem velike Dubrovačke Republike, isticao kao grad tolerancije i uvažavanja različitosti, a izrazit i po svemu poseban duh Sarajeva trenutno osvaja sve koji se u njemu zateknu iako i na kratko. Tu specifičnost prepoznao je i UNESCO, uvrstivši Sarajevo na pristupnu listu kao “trajno otvoreni grad i jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti. Povelja o prijateljstvu nas dodatno potiče i obvezuje da produbljujemo našu suradnju, jer samo kroz umrežavanje i razmjenu iskustava trajno obogaćujemo naše zajednice”, kazala je zamjenica Tepšić prilikom posjeta Sarajevu.
Sastanku je uz delegaciju Grada Dubrovnika nazočila i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Antolić Jurić.
Tijekom posjeta Sarajevu u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika uz nastup klape Kaše upriličeno je i predstavljanje programa 4. Dubrovačkog zimskog festivala s posebnim naglaskom na program dočeka Nove godine kada će na Stradunu nastupiti njihov sunarodnjak, Dino Merlin.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Grad Sarajevo već dugi niz godina njeguju i razvijaju prijateljske odnose, a povelju o međusobnoj suradnji potpisali su 2007. godine.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist