DuList IN

Slow Food na Eurogusto 2011.

Slow Food na Eurogusto 2011.

Voditelj dubrovačkog conviviuma Slow Fooda, Ivo Kara-Pešić, predstavljao je Hrvatsku na Eurogusto sajmu hrane, koji se svake dvije godine organizira u francuskom gradiću Toursu,

uz potporu Slow Food Francuske, Europskog parlamenta, Grada Toursa, WWF-a i lokalnih pokrovitelja.

Ovogodišnji sajam malih proizvođača zdrave hrane koji se održao od 18. do 20. studenog bio je prilika za prvi susret voditelja europskih convivuma u cilju razmatranja politika i inicijativa pokreta u sljedeće dvije godine, te razmjene dragocjenih iskustava djelovanja na lokalnoj razini.

Kara-Pešić je predstavnicima Slow Food conviviuma iz čak 29 zemalja, te vodstvu Slow Food Internationala predstavio inicijative dubrovačkog Slow Fooda s posebnim naglaskom na edukaciji mladih i pomoći malim proizvođačima. Veliki interes sudionika pobudilo je predstavljanje dvije manifestacije iza kojih stoji dubrovački Slow Food: stonskog Kinookus Food Film Festivala i dubrovačkog festivala Čovjek na Zemlji. Obzirom na veliku važnost ovakvih manifestacije za širenje filozofije SF pokreta, oba su festivala uključena u kalendar događanja za 2012. godinu.

Na dvodnevnim sastancima raspravljalo se i o politici fund risinga, snažnijeg uključivanja mladih, te suradnji s institucijama i organizacijama na lokalnoj razini. Sajam je popraćen radionicama za djecu, panel diskusijama, izložbama i degustacijama.

Carlo Petrini, predsjednik SF International te tajnik SF Internationala Paolo di Croce, europskim su voditeljima objasnili važnost aktivnog sudjelovanja Slow Fooda u definiranju takozvane Zajedničke poljoprivredne politike (Common Agricultural Policy). Nakon dugogodišnje borbe za prava malih proizvođača kroz niz manifestacija i projekata na svjetskog i lokalnoj razini, Slow Food se uspio nametnuti kao važan faktor u raspravi o budućnosti europske poljoprivrede.

Predstavnici EU conviviuma imali su priliku sudjelovati i na izvrsno organiziranoj panel diskusiji o posljedicama industrijske poljoprivrede na klimatske promjene. Raspravu o službenom dokumentu Slow Fooda na ovu temu vodile su savjetnica SF-a za klimatske promjene Irene Biglino, Ariadna Rodrigo iz organizacije Friends of the Earth Europe te Markéta Braine-Supkova iz International Urban Food Network-a.

Voditelj dubrovačkog Slow Food-a sudjelovao je i na sastanku balkanskih conviviuma na kojem je razmatran kalendar događanja u zemljama u regiji, prije svega u svjetlu organiziranja zajedničkih manifestacija, poput susreta Terra Madre Balkans u lipnju 2012. u Sofiji.

Sljedeća je godina važna i zbog održavanja dvije najvažnije i najpoznatije Slow Food manifestacije koje će se održati krajem kolovoza 2012. u Torinu: Terra Madre, okupljanje malih proizvođača iz preko 150 zemalja svijeta i najvećeg svjetskog sajma zdrave hrane Salone del gusto (prošle godine 912 izlagača i preko 200 000 posjetitelja).

Prilika je to da dubrovački convivium, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Županijskom razvojnom agencijom DUNEA, Hrvatskom gospodarskom komorom i Gradskom razvojnom agencijom DURA razmotri mogućnost predstavljanja proizvođača iz naše Županije, članova Slow Fooda, na najvećoj svjetskoj manifestaciji posvećenoj malim proizvođačima i zdravoj, fer i čistoj hrani.
 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović