Kultura

SLIKOVNICA IRJE JERKOVIĆ ‘Novogodišnja čarolija’ za slijepu i slabovidnu djecu

SLIKOVNICA IRJE JERKOVIĆ 'Novogodišnja čarolija' za slijepu i slabovidnu djecu

U srijedu navečer održala se u Ljetnikovcu Bunić Kaboga promocija slikovnice Irje Jerković ‘Novogodišnja čarolija’, ovoga puta tiskana za slijepu i slabovidnu djecu, a sve uz pomoć Lions kluba Dubrovnika.

Slikovnicu je predstavila autorica Jerković, a tekstove slikovnice pročitala Fani Antičević, naša mlada sugrađanka, kojoj su Lions klubovi iz Dubrovnika prošlogodišnjom donacijom unaprijedili poslovanje.

Naime, Lions klubovi Sv. Vlaho i Libertas iz Dubrovnika ove godine obilježavaju Međunarodni dan bijelog štapa, zajedničkom humanitarnom akcijom pomaganju slijepih i slabovidnih osoba.

Novogodišnja čarolija dječja je knjižica tiskana 2013. godine u izdanju Društva dubrovačkih pisaca, a sada je ovo taktilno izdanje u cijelosti priredio i tiskao Hrvatski savez slijepih.

Rezultat višemjesečne suradnje Lions cluba Libertas i Hrvatskog saveza slijepih, knjiga je s prilagođenim tekstom na brajici i ilustracijama za slijepu, ali i originalnim tekstom u uvećanom tisku za slabovidnu djecu.

Otisak na brajici rađen je u Hrvatskoj knjižnici za slijepe i slabovidne, jedinoj knjižnici koja svoj fond i proizvodi, a ova knjiga prva je takve vrste koju je Hrvatski savez slijepih i slabovidnih izdao te je samim time za sve sudionike u procesu ovaj projekt bio veliki izazov. Lions club Libertas u potpunosti je financirao izdavanje knjige koja će biti donirana Hrvatskoj knjižnici za slijepe i slabovidne, Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, knjižnici Osnovne škole Pećine u Rijeci, koja je još uvijek jedina dječja knjižnica za slijepe i slabovidne (nedavno je cijela škola bila devastirana pa tako i knjižnica), a primjerak će otputovati i u Sarajevo, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine.

Ovaj humanitarni projekt dubrovački će Lionsi proširiti na sve Lions clubove u Hrvatskoj, kako bi se tiskao što veći broj ovih knjiga i donirao što većem broju udruga slijepih u svim gradovima u kojima djeluju Lionsi.

Lions klubovi iz Dubrovnika ovom humanitarnom akcijom prigodom Međunarodnog dana bijelog štapa žele dodatno senzibilizirati širu javnost na problematiku slijepih i slabovidnih osoba u Dubrovniku.i te gospodarskom opstanku svojih obitelji.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist