Kultura

‘Slike za Liliput’ Luka Paljetka u Galeriji Sebastian

'Slike za Liliput' Luka Paljetka u Galeriji Sebastian

Galerija Sebastian priredila je povodom Valentinova izložbu slika akademika Luka Paljetka otvorenu večeras u 19 sati. 

Riječ je o 1137 minijatura, kolaža formata 2 s 3 centimetra, koje su objedinjene u ciklus ‘Slike za Liliput’, a izložba je privukla mnoštvo Dubrovčana koji su ovim putem proslavili ljubav!
… U osmogodišnjoj školi profesor likovnog odgoja bio mi je Antun Masle, slikar koji je slikao kao što je sanjao. Vidio sam i film o Modiglianiju. Svidjelo mi se ono: Peintre maudit. Poželio sam biti slikar. Nakon osmogodišnje škole završio sam Učiteljsku školu, staru dubrovačku Preparandiju – pet dugih godina božice Didactice Magnae. I tu m je profesor likovnog bio Antun Masle. Zatim i prijatelj. Dolazio sam slobodno u njegov mali atelier u Božidarevićevoj ulici br. 9 u Dubrovniku. U međuvremenu upoznao sam slikara Đura Pulitiku i Iva Dulčića, Miru Dulčić, ljude s njima i oko njih, druge slikare i umjetnike. Prijateljevao sam s njima dane, noći i godine. Sate i sate provodio sam u Pulitikinu atelieru u tvrđavi Sveti Ivan, gledao ga kako slika, što nije dopuštao nikome. Oni su bili moja Akademija!

Upisao sam se zatim na Filozofski fakultet u Zadru. Drugovao i s mnogim zadarskim slikarima. Studij sam završio 1968. Iz Zadra sam otišao 1978. u Dubrovnik. Nastavio sam stara i stvorio nova slikarska druženja. Put – književni – već mi je bio određen kao rezultanta mnogih mojih volja i ne-volja, posut ružama moga Nečastivog i popločan pločama moga Straduna. Žudnja za slikanjem nije me nikad napustila. Slikao sam kad god sam to mogao, razvijajući tako sve više svoj način – slikarstvo za siromašne, za Liliput.

Luko Paljetak

(iz teksta “Zapis o početku” u katalogu izložbe)

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist