Grad

Slijedi li nakon izbora politička ‘sječa glava’?

Slijedi li nakon izbora politička 'sječa glava'?

Lokalni izbori pred nama osim što će zasigurno donijeti novo prvo lice Dubrovnika, vrlo vjerojatno će donijeti i brojne promjene u gradskim tvrtkama i javnim ustanovama. Bez obzira tko pobijedi, dojučerašnji interesni prijatelji, poznatiji kao koalicijski partneri, danas su žestoki konkurenti, a svim njima je zajedničko da su po stranačkom ključu na razno razne pozicije dovodili razne podobne kadrove. Je li njihova stručnost doprinijela tvrtki toliko da se zanemari način na koji su imenovani, procijenit će nova gradska vlast.

Smjene i sistematizacije
U mandatu Andra Vlahušića osim samih direktora postoji nekoliko osoba koje nisu na tako visokim rukovodećim pozicijama, no u slučaju da Grad nakon izbora ne bude vodio HNS, i one same su svjesne kako će im radna okolina postati puno manje sklona. S obzirom kako je većinom riječ o stalnim zaposlenjima, ljudima se ne može tek tako dati otkaz već se mora raditi famozna resistematizacija i tako ih utiho pomaknuti iz žiže zbivanja. U vrhu te liste nalazi se Petar Ipšić, trenutni glasnogovornik Grada Dubrovnika koji se zamjerio svakoj političkoj opciji osim HNS-ove svojim čestim i nekada nepromišljenim istupanjem na društvenim mrežama. Posebno drage mete bili su mu Mato Franković, Srđevci i Kristićevci, a uz rat koji se trenutno odvija na ljevici u kojem je on aktivni sudionik, u slučaju promjene vlasti… Pa bit će neugodnih situacija u hodnicima gradske uprave.
Viši stručni suradnik za informiranje Grada Dubrovnika na naš upit je istaknuo kako će svoj posao i dalje obavljati bez obzira koja politička opcija dođe na vlast.
– Posao službenika za informiranje u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika, Odsjeku za protokol, informiranje i međunarodnu suradnju obavljam predano i profesionalno te tako namjeravam raditi i dalje. Osobna politička uvjerenja, što je pravo zajamčeno Ustavom RH, neće me spriječiti da svoje dužnosti obavljam u skladu s definiranim radnim zadacima i pravilima struke bez obzira tko bio budući gradonačelnik ili gradonačelnica Dubrovnika, baš kao što radim i u ovom prijelaznom periodu dok vlast u Gradu obnaša Povjerenica Vlade Republike Hrvatske. A svoje eventualne profesionalne želje i planove, dopustit ćete mi, u ovom trenutku ostavit ću za sebe – naglasio je Ipšić.
Na toj listi nalazi se i HNS-ov Tiho Matić koji je trenutno na poziciji glasnogovornika Vodovoda, a također jedan od aktivnijih u HNS-ovoj kampanji. Na naš upit odgovorio nam je kako u Vodovodu želi završiti započete projekte, a ostanak će ovisiti o očekivanjima eventualne nove uprave od njega.
– Svoj posao u Vodovodu shvaćam iznimno ozbiljno i smatram kako je preda mnom još uvijek puno poslova, iako smo veliki dio stvari već obavili koje smo zacrtali. Dakle, tu govorimo o završetku kompletnog procesa rebrandinga, napravili novu web stranicu, uveli nove komunikacijske alate s građanima putem društvenih mreža… Preostaje nam uvesti još neke moderne tehnološke novitete, tako da ću taj posao sigurno nastaviti. Htio bih dovršiti projekte. Međutim, ukoliko dođe do promjene uprave, oni moraju reći što očekuju od mene i tad ću znati što ću napraviti i na temelju toga donijeti odluku – rekao je Matić.
U sličnoj situaciji je i voditelj marketinga i vanjskog oglašavanja tvrtke Sanitat Domagoj Carević, koji je u tu tvrtku došao po DUSTRA-inom ključu.
– Trenutno ne razmišljam o tome. Naime, moramo završiti projekte koje smo pokrenuli, web aplikaciju i LCD toteme, a nakon toga ćemo vidjeti. To mi je u fokusu, postavili smo šest LCD totema i nadam se kako ćemo u skorije vrijeme, zbog velike potražnje, postaviti još toliko. Što će biti za godinu dana, ili pet godina, tko će to znati – naglasio je Carević.
Novo radno mjesto lako bi moglo pogoditi i njegovog pomoćnika Ivana Deranju, inače sina direktora Libertasa Đura Deranje do kojeg, usprkos svim našim pokušajima, nismo nažalost uspjeli doći.
Naravno nisu ovo jedini zaposlenici koji bi bili zahvaćeni eventualnom promjenom vlasti, no trenutno su vjerojatno najočitiji.

Kamo direktori i ravnatelji

Među direktorima i ravnateljima situacija je još i jasnija. Imenuje ih gradonačelnik ili Gradsko vijeće, pa će njihove stolice ovisiti o situaciji na čelu Grada, ali i odnosu vijećničkih snaga. Razmišlja li o promjeni pozicije ravnatelja ili smjeni ukoliko na vlast dođe neka druga politička opcija ili namjerava odraditi mandat do kraja, HNS-ov Mario Tevšić, koji je na mjesto ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum došao 2015. godine istaknuo je kako o takvim stvarima – ne razmišlja.
– Inače jako rijetko razmišljam o stvarima na koje ne mogu utjecati i za koje nisam nadležan, osim o astronomskim i meteorološkim fenomenima. Obzirom da je moje radno mjesto u nadležnosti Gradskog vijeća, a predvidivo je da će sastav GV-a ostati sličan onom sastavu koji me izabrao, pogotovo nemam razloga o tome razmišljati. Osobno mislim da ni na poziciji gradonačelnika neće biti promjene političke opcije. Radim svoj posao odgovorno i relativno uspješno, trudim se imati dobre rezultate, ne zbog toga da bih se svidio nekome kome se inače ne sviđam, nego zato što za takvo obavljanje posla primam plaću – rekao je Tevšić i dodao kako ima pravo na obeštećenje u slučaju ‘bezrazložnog prekida tog mandata’.
– Moje radno mjesto je po Zakonu o zaštiti prirode mandatno i izabran sam u ljeto 2015. na mandat od 4 godine od strane Gradskog vijeća. Jasno je da bih u slučaju neargumentiranog i bezrazložnog prekida tog mandata imao pravo na obeštećenje i zaštitu prava, a takva opcija definirana je i mojim Ugovorom o radu ravnatelja koji predviđa mogućnost isplate otpremnine ili rasporeda na drugo primjereno radno mjesto. Eventualnu odluku o tome donosi Upravno vijeće ustanove – naglasio je Tevšić.

Puno kraća u svom očitovanju, bila je Alma Majstorović koju je na čelu Vrtlara iz Agrokora postavio Željko Raguž 2016. godine. S obzirom na sve što se u Agrokoru danas događa teško da se tamo može vratiti, a sudeći prema njezinom odgovoru u Vrtlaru joj je zadovoljavajuće.
– Potpisala sam ugovor na mandat, u tom smjeru i razmišljam i to je moj plan bez obzira na izbore – naglasila je Majstorović.

Direktor Sanitata, HNS-ov Vedran Kunica očekivano ističe kako vjeruje da se politička opcija u Gradu neće promijeniti.
-Neću prejudicirati, a smatram da će HNS i dalje biti dio vlasti. Ne bih komentirao nikakve negativne insinuacije. Moj mandat je na četiri godine i ističe 1. svibnja 2019. godine – rekao je Kunica koji, kao i svi direktori gradskih tvrtki ima klauzulu u ugovoru da u slučaju ranijeg raskida dobiva otpremninu od tri plaće ako prihvati neko drugo radno mjesto unutar tvrtke, a ako odlazi otpremnina je šest mjesečnih plaća.
Direktor Luke Dubrovnik, Božidar Memed još je jedno ime na listi za politički odstrel u slučaju promjene vlasti. Kao član SDP-a koji je svojedobno tužio svoju Vladu u svezi cirkusa oko dodjele koncesija, Memed je uživao značajan ugled sve dok se nije približio kraj njegova mandata. Tada je njegovo protivljenje postalo manje vokalno, a više u znaku taktičkog povlačenja.
– Što očekujete da vam ja rečem o tome. Ne sudjelujem više u politici, prema tome odlučivat će drugi. Onaj tko pobijedi će reći svoje i birati ljude koji su potrebni na određenim mjestima – rekao nam je Memed.
Upit ima li u ugovoru klauzulu po kojoj mu se nudi neko drugo mjesto poput savjetnika u Luci Dubrovnik ako mu se raskine ugovor Memed kaže:
-O tom potom, vidjet ćemo kakve će biti političke okolnosti i kako će se percipirati moj rad u luci – rekao je Memed te dodao kako mu mandat traje još dvije i pol godine.
Direktor Domouprave, Konsuelo Končić inače HDZ-ov kadar, kaže kako mu mandatni ugovor ističe u studenom, a najvjerojatnije će ostati u tvrtki.
– Ja dolazim iz tvrtke svakako. Bio sam voditelj tehničke službe i unaprijeđen sam u mjesto direktora. Ugovor mi traje do studenog, a onda ćemo vidjeti što će i kako biti – rekao je Končić te na naš upit razmišlja li nakon isteka ugovora o povratku na staro radno mjesto:
-To je zakonska mogućnost, a ja sam u ovoj firmi 12 godina – rekao je Končić te dodao kako je zaokupiran poslom te kako nema namjeru mijenjati firmu.
Najbezbrižniji na ovoj listi je svakako Jure Dumančić, inače direktor Hotela Gruž. Jedan od osnivača dubrovačkog SDP-a uskoro ide u mirovinu, pa ga čini se izbori brinu koliko i lanjski snijeg.
Na naše upite rekao je samo kako na njegovu poziciju ne može utjecati ništa.
-Ja idem ove godine u mirovinu i tko god pobijedio, što se tiče mene osobno i zaposlenja nema nikakve razlike – rekao je Dumančić.
Lista imena koje očekuje smjena ili sistematizacija je naravno duža od ovih spomenutih, pa se tu nalazi i Nataša Gabričević, HNS-ova direktorica Čistoće, Zlatko Ursić, direktor Boninova kojeg se vezivalo kako s HDZ-om tako i DDS-om itd.

Pročitajte još

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist

(FOTO/VIDEO) SVAKA ČAST GROFOVI! Pogledajte detalje zahtjevnog pothvata na Golubovom kamenu

Dulist