Aktualno

Slavimo Dan Državnosti

Slavimo Dan Državnosti

Hrvatska danas slavi Dan Državnosti kojim se obilježava 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući samostalnost i neovisnost.

 
Čestitke građanima uputili su župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Andro Vlahušić. Prenosimo ih u cijelosti:
 
„Poštovani žitelji Dubrovačko – neretvanske županije,
Čestitam Vam Dan državnosti i 21. obljetnicu slobodne, samostalne, suverene, demokratske hrvatske države. Na dan 25. lipnja prije dvadeset i jedne godine Hrvatski sabor donio je povijesnu ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, kojom je Hrvatska postala samostalna i suverena država.
Nažalost ta Odluka nije bila dovoljna za stvarno stjecanje suverenosti i slobode. Velikosrpski agresor htio je uništiti hrvatsku državu. Trebala nam je borba za očuvanje tek izglasane suverenosti. Ne možemo ne sjetiti se prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je ujedinio hrvatski narod i poveo ga u pravednu borbu za slobodu.
Mnogi su dali život u toj obrani, mnogi su ranjeni, oboljeli, mnogi patili, ostali bez imovine, izgubili djetinjstvo. Mi u našoj Županiji dali smo toj borbi veliki obol.
Zato ne razumijemo kada prema Dubrovniku doživljavamo odnos omalovažavanja i nebrige. Mi smo se borili da budemo teritorijalno čvrsto uvezani u Hrvatsku domovinu. Čvrsta veza s ostatkom zemlje je most i auto cesta, ne avion, brod ili koridor. Naši poginuli branitelji, ali i naši unuci, ali i cijeli Hrvatski narod ne bi nam oprostili da od mosta odustanemo. I nećemo odustati. Most mora biti izgrađen i bit će izgrađen.
Ovogodišnji Dan državnosti slavimo s potpisanim pristupnim ugovorom za ulazak u EU, s procesom ratifikacije koji je u tijeku, s očekivanjem 1. srpnja 2013. i punopravnog članstva u EU.
EU nije sama po sebi rješenje svih naših problema. EU je elitni klub visokih standarda i snažne konkurencije u kojem je svatko kovač svoje sreće. I nama će biti onako kako dobro budemo radili i koristili svoje prednosti. Mi tom klubu pripadamo i povijesno i svojim postignućima i orni smo za dokazivanje i zauzimanje svog mjesta koje neće biti na dnu ljestvice uspješnosti. 
Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pridonijeti ćemo svojim radom napretku Hrvatske u tom prestižnom klubu kakav je EU.
Čestitam vam Dan državnosti i neka nam živi i cvjeta naša Hrvatska, jedina i najljepša.
 
Župan Nikola Dobroslavić“
 
 
 
„Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, dragi sugrađani!
Sjećajući se dana kada je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Hrvatske slavimo sve one koji su za ostvarenje te povijesne odluke spremno dali nesebičnu žrtvu. Na njihovoj hrabrosti, domoljublju i odanosti Hrvatska je samostalnost ostvarena i na tome smo im zauvijek zahvalni.
Dragi sugrađani, u ime službenika gradske uprave i svoje osobno čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske.
 
Gradonačelnik Andro Vlahušić"
 
 

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist