Natrag
14.12.2017 20:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

SLATKI BLOG IVANE ŠAKIĆ ‘Ne postoji recept kojeg slijepo slijediš i uspiješ’

30.11.2017 @ 14:54 Maria Prkut dulist IN
9;9

Podijelite:

Ukoliko niste znali tko se krije iza kulinarskog bloga ‘Tasty businnes’, danas ćemo vam otkriti i tu slatku tajnu.

Ona je simpatična Dubrovkinja Ivana Šakić koja trenutno živi u Zagrebu te radi kao pedagoginja i učiteljica hrvatskoga jezika. A odrasla je u Srebrenom dok su tamo, kako kaže, ‘još bile masline, smokve i čempresi s kojih bi se redovito polomila’.

— I dok je još postojao Orlando u kojem smo imali svoj logor i dok bi mi nono govorio da ne vičem toliko, da me nitko u Platu ne mora čut kako ja protestiram – istaknula nam je ova mlada gastro majstorica te u razgovoru za DuList otkrila kako njen kulinarski put započeo, što joj je najvažnije u pripremi i prezentaciji jela, ali i hoće li možda u budućnosti možda otvoriti i slastičarnicu.

Vodite slatki blog zanimljivog naziva ‘Tasty business’. Možete li našim čitateljima objasniti kako je sve krenulo te objasniti koncept bloga?
Kako je krenulo? Ni sama ne znam odgovor na to pitanje. Tamo negdje prije tri godine pisala sam diplomski rad i apsolutno nisam imala pojma što ću u životu raditi. Kako sam osoba koja ne poznaje onu opciju u kojoj stoji bez krdo obaveza nad glavom, a počela je i potraga za poslom – krenula sam kuhati. Prije toga sam najobičniju rižu znala prekuhati! I dan po dan, ‘tutorial’ po ‘tutorial’, ‘guglanja’ do dugo u noć… Tu sam! Blog je tek odnedavno koncipiran kao ‘slatki’ blog. Shvatila sam kako to najviše volim raditi jer za slatko trebaš biti iznimno smiren i sve raditi polagano. Nema tu brzine.

Postoji li određen ‘krivac’ za Vašu ljubav prema kulinarstvu, posebno prema slasticama?
Pa mama, tko će drugi! Uvijek su govorili kako moja mama radi najbolje kolače u Župi Dubrovačkoj, iako imam osjećaj kako svi govore da su im rekli da njihove mame rade najbolje kolače. E, moja je baš najbolja!

Čim krene hladnije vrijeme nosim juhu od mrkve, bundeve ili već čega u termosici na posao

Na što najviše pazite u pripremi jela…
U posljednje vrijeme pokušavam ne komplicirati sa sastojcima jer živimo u ovom nekom svijetu gdje je izrazito moderno biti aktivan u 87 sfera života i biti uspješan u istima. Zbog toga ljudi imaju sve manje vremena za… Sve. Smišljam recepte za koje ti treba vremena, ali ćeš vikendom opet uspjet prođirat’ okolo.

A u njegovoj prezentaciji, pogotovo na društvenim mrežama?
Tek odnedavno sam počela razmišljati o prezentaciji. Plaća mi ode na propse, odnosno na keramiku, čajnike, stalke za torte, krpe, stolnjake (smijeh). U stanu, u jednom ormaru, samo su stvari za fotografiranje! Uz to, nedavno sam kupila i bolji DSLR fotoaparat, te sam u zadnjih pola godine išla na dvije fotoradionice koje su držale Sonja Lazukić (Silly World) i Nevena Cvijetić (Hleb i lale). Sve se to radilo s ciljem kako bih na blogu znala ispričati svoju priču. Kao što je za mene jutarnji čaj, dizanje dva sata prije posla kako bih ujutro popila kavu i/li pojela doručak što sam ga spremila noć prije. Ono, htjela sam pokazati što je za mene mir. Htjela sam pokazati kako me je priprema hrane zapravo natjerala da se više družim s ljudima, da pripremam s dečkom ručak subotom i nedjeljom… To je ono što pokušavam prezentirati. Hrana te nekada natjera da usporiš. Da ne kupiš nešto u pekari na pauzi i to pojedeš putem natrag u ured. Evo, na primjer sitnica. Čim krene hladnije vrijeme nosim juhu od mrkve, bundeve ili već čega u termosici na posao. Uz to na poslu imam silne krekere od sjemenki koje radim. Znate kako često ljudi kažu da su kupili neki komad odjeće pa do kraja mjeseca neće imati što jesti? E, nekad promislim hoće li to stvarno jednog dana biti važno. Tijelo pamti. Toliko se fokusiramo na ovo izvana da zaboravljamo na ono što je važno, i jednog dana će biti još važnije.

Koje namirnice najviše volite koristiti?
Sezonsko voće i povrće. Točka. Toliko toga se može napraviti od bundeve, tikvice, kruške, prokulica čak… Ne postoji loše voće i povrće, samo ti ga nitko nije pripremio na pravi način.

A najdraže slano jelo… To će uvijek i zauvijek biti bilo kakva riba koju tata ispeče

Možete li izdvojiti najdraže slatko, ali i slano jelo?
Prije par dana smo baš o tome pričali. Kako s vremenom više nitko neće reći kako mu je najdraže jelo lazanje. Ili palačinke. Navest će nešto što ga veže za neku osobu ili za neku uspomenu. Samo znam kako mi je mama, kada sam bila tužna, radila koh od jabuka. Ono, navečer pred televizijom varamo sustav kako nema jedenja u boravku i gledamo ‘Allo, allo’. Danas dođem nakon koma dana s posla i radim – koh (smijeh). A najdraže slano jelo… To će uvijek i zauvijek biti bilo kakva riba koju tata ispeče. Ljeti kada mu ne smeta tih 15 stupnjeva viška niti se obazire na meteoalarme koji kažu kako bi stvarno bilo zdravo i pametno da ne idemo na sunce… Gradelat će. Jer mi to volimo. Onda znaš kako jelo nije… Samo jelo.

Imate li možda neke uzore iz svijeta kulinarstva?
Jamie Oliver. Uvijek će biti Jamie Oliver. Jer je šlampav. I jer kuha s ljubavlju. Jer za mene ima neku tu poruku koja kaže kako za ništa, kao i u životu, ne postoji recept kojeg slijepo slijediš i uspiješ. Svatko je drukčiji. Jer on kuha onako kako voli i ne šljivi ono ‘kako bi trebalo biti’. Nekome odgovara bosiljak, nekome ružmarin, nekome kadulja čak. Nećeš forsirati taj ružmarin samo zato jer netko drugi koristi ružmarin i kaže da je jelo super. Tebi je timijan fora. Stavi taj ćoravi timijan! Tebi će bit genijalno i bit ćeš sretan!

Trenutno ste u Zagrebu. Namjeravate li se vratiti u Dubrovnik i možda u skorijoj budućnosti otvoriti i – slastičarnicu?
Uf, puno me pitate (smijeh). Snova imam puno koji se svakih par mjeseci mijenjaju. Pokušavam ne planirati previše (pokušavam!) jer danas više ništa ne znaš. Da mi je netko rekao kako ću ostati u Zagrebu, rekla bi da se to neće dogoditi. Da ću otvoriti blog, fotografirati svašta, pitala bih je li to kakva skrivena kamera. Ma samo polako.

COOL & JEDNOSTAVAN RECEPT:
A za vas je pripremila recept za lagani čokoladni kolač kojeg možete pripremiti za sve prigode, najbolje – vikendom za ekipu.

SASTOJCI:
(1 šalica = 2,5 dl)
2 šalice brašna
1 šalica šećera
0,5 šalice kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilijin šećer
prstohvat soli
1 kiselo vrhnje
0,5 šalica mlijeka
0,5 šalice suncokretovog ulja
2 jaja
1 šalica vrele vode

PRIPREMA:
1. Upalite pećnicu na 160°C.
2. Sve stavite u posudu za mikser. Miksajte 2 minute.
3. Prelijte u kalup za torte ili pleh za kolač u koji ste stavili pek papir ili ste ga namastili maslacem.
4. Pecite 25 – 30 minuta.
5. Možete ga još preliti čokoladom. Ili sladoledom. Ili šlagom. Mašti na volju!

Foto: Ivana Šakić/Privatni album

Komentari





O autoru: Maria Prkut


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana