Županija

Slanjani svečano proslavili zaštitnika župe

Festa u Slanome

Slavlje Gospe Kandelore i blagdan svoga zaštitnika svetoga Vlaha Slanjani su proslavili posebno svečano i dostojanstveno.

Stoljećima se ufajući i klanjajući svome svecu, i ove su godine običaj procesije i misno slavlje slijedili kao njihovi preci. Na blagdan Gospe Kandelore crkva svetoga Jeronima bila je premala da primi sve koji su došli sudjelovati u misnom slavlju koje je izravno prenosila HTV u jedanaest sati na drugom programu. Svetu misu je predvodio fra Ljudevit Lasta, gvardijan franjevačkog samostana sv. Jeronima u Slanomu uz koncelebraciju fra Slavka Solde, meštra novaka-mladih fratara, iz Samostana Humac iz Ljubuškog koji su također sudjelovali u slavlju svete mise. Misno slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor Župe sv. Vlaha.
A na sam blagdan sv. Vlaha obred je započeo procesijom u 10 sati ispred župne crkve. U procesiji su nošeni barjaci bratovština i svečev kip za kojim su s pjesmom i molitvom koračali vjernici. Procesiju i blagoslov, mora, polja i umrlih je predvodio je fra Ljudevit Lasta koji je molitvom na postajama zazivao blagoslov na Slano i njegove žitelje.

Sveta misa započela je u jedanaest sati, a svetu misu je predvodio dr. fra Ivan Ševo, provincijalni vikar Hercegovačke provincije koji je drugu godinu za redom gost feste Svetoga Vlaha u Slanomu. I ove je godine ,kao i prethodne, svojom propovijedi potaknuo na razmišljanje okupljene vjernike da se potraže i prepoznaju u njegovim prispodobama i citatima.“Mudrost je otac svih vrlina“, istaknuo je misao sv. Tome Akvinskog te istu misao pojasnio drugom mudrosti Anthonya de Mella kako „Mudrost nije u tome da znamo što hoćemo, već u spoznaji što nam je sve nepotrebno“. Bio je to uvod u veoma nadahnutu propovijed kojom je vjernike fra Ivan Ševo htio upozoriti i podsjetiti kako je mudrost najveća ljudska vrlina, jer kada imamo mudrost ,lako nam je osnažiti sve druge vrline, poručio je fra Ševo. Samo uz pomoć mudrosti spoznajemo tko smo , što je smisao našega života, koja je naša svrha u ovom životu i koji je i kakav naš poziv kojim možemo doprinijeti boljitku zajednice kojoj pripadamo i u kojoj živimo. Slikovito je ilustrirao svoje misli jasnom podjelom ljudi u tri skupine i prepustio vjernicima da svatko sebe pronađe i prepozna kojoj skupini pripada. Jedni su oni koji svoju mudrost uz znanje koriste kako bi činili dobro za sve i za same sebe, drugi su oni koji pasivno promatraju i ogovaraju one koji tako žive, a treći se prepuštaju čuđenju neodlučni i izgubljeni. Gdje smo se i jesmo li se u ovim skupinama prepoznali? Bez puno mudrovanja, sigurno smo prepoznali druge,a jesmo li dovoljno mudri kako bismo prepoznali sebe, fra Ivan Ševo nam je ostavio na razmišljanje. I poručio kako je naš život jedna velika učionica te da smo rođeni kako bismo učili i širili našu savjest o svijetu oko nas i o nam samima. Nijedan fakultet, nijedna diploma i titula nisu mjerilo ljudskoga znanja i mudrosti. Mjerilo našega znanja predstavlja ljudsko iskustvo koje čovjeka čini mudrim. To je formula koja je apsolutno vječna, poručio je dr. Ševo slanjskomu puku. Na kraju svete mise vjernici su pristupili grličanju i zazivu pomoći i zaštite svetoga Vlaha od bolesti grla i svakoga drugoga zla.

Lj.Šimunović

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist