Natrag
23.9.2017 07:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

SKINUTI ‘OKOVI’ Obnovljena Velika Onofrijeva fontana zasjala!

10.6.2016 @ 11:51 Dulist Grad
6;6

Podijelite:

Jutros je s Velike Onofrijeve fontane maknuta skela, kojom je ova gradska znamenitost bila ‘okovana’ posljednjih mjeseci.

Vrlo zahtjevne radove na obnovi, posebno na maskeronima koji krase ovu impresivnu građevinu, počeli su sredinom siječnja a izvodio ih je Građevinar Quelin s glavnim kooperantima iz Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Splita. Ukupna vrijednost radova iznosila je milijun i pol kuna.

Inače, ovo nije i kraj obnovi, s obzirom da se uskoro očekuje povratak s restauracije oko 90 centimetara visokog kipa kučka, koji je nekad krasio fontanu, a čak je bio preživio i Veliku trešnju 1667. godine. Time će fontana dobiti na dodatnoj autentičnosti, a prilikom kučkovog povratka očekuje se i prigodna izložba.

Podsjetimo, Velika Onofrijeva fontana izgrađena je 1438. godine kao simbol izgradnje dubrovačkog vodovoda kojim je Dubrovnik dobio pitku vodu iz 12 kilometara udaljenog izvora Rijeke dubrovačke. Poligonalnog je oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode. Projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja, zajedno s malom fontanom na drugom kraju Grada. Kupola fontane nije uvijek imala oblik koji ima danas. Prva ‘verzija’ bila je puno monumentalnija, no uništena je u velikom potresu 1667. godine i nikada više nije vraćena u prvobitno stanje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana