Županija

SJEDNICA STRUKOVNE GRUPE PRI HGK ‘Bavljenje arhitekturom postao je hobi’

Dubrovački crveni krovovi

Sjednica Strukovne grupe arhitektonske djelatnosti HGK – Županijske komore Dubrovnik održana je, 22. svibnja u Županijskoj komori Dubrovnik.

Prisutnima su izloženi prijedlozi Udruženja arhitekata Hrvatske gospodarske komore prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te zaključci nedavne konferencije „Gospodarski razgovori o arhitekturi“, održane u Zagrebu, iz čega izdvajamo sljedeće podatke:

Hrvatska zauzima 129. mjesto u izdavanju građevinskih dozvola od ukupno 189. promatranih zemalja, što je daleko ispod prosjeka konkurentnih zemalja. Potrebno je prosječno 128 dana za ishođenje 19 dokumenata, a troškovi dozvole dosežu 8,8 posto vrijednosti nekretnine.

Predsjednik Strukovne grupe Miroslav Škoda smatra da je potrebna sustavna reforma Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju te izmjene u upravnom postupku pri ishođenju lokacijske i građevinske dozvole. Prisutni su se složili da je prevelik opseg posla stavljen na arhitektonske urede, a cijene njihovih usluga padaju. Bavljenje arhitekturom postao je hobi.

Kako bi se potakle investicije neophodno je vraćanje zakonskih ovlasti glavnog projektanta u procesu gradnje i nadzora nad gradnjom. Sustav graditeljskih zakona trebalo bi uspostaviti tako da se dozvole izdaju temeljem detaljnog idejnog ili pojednostavljenog glavnog projekta, a gradi, nadzire i izdaje uporabna dozvola temeljem izvedbenog projekta.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist