Grad

SJEĆANJE NA 1. LISTOPADA Braco Elezović: Tih dana sam saznao kakav nas užas tek čeka…

SJEĆANJE NA 1. LISTOPADA Braco Elezović: Tih dana sam saznao kakav nas užas tek čeka...

Dubrovčani će danas obilježiti još jednu godišnjicu početka srbo-crnogorske agresije na Grad.

Tog dana prije 24 godine od rane zore na uže dubrovačko područje počele su padati prve granate, a dva borbena zrakoplova bivše JNA raketirala su elektropostrojenje u Komolcu, ostavivši Dubrovnik bez struje i vode. Time je počelo najteže razdoblje u povijesti grada pod Srđem.

Dubrovački branitelj Braco Elezović ispričao je za DuList njegovo iskustvo prvih dana rata, koji za njega ipak nisu počeli 1. listopada 1991., već u svibnju iste godine. Naime, ne vjerujući izjavama naših političara da do rata u Dubrovniku neće doći, skupina Dubrovčana, među njima i Elezović, je u Mjesnoj zajednici Gruž odlučila osnovati prvi nenaoružani odred.

– Mi smo trebali biti kao civilna zaštita. Ja se s tim nisam slagao i pokojnom Peru Kosoviću, koji je to inicirao, predložio sam da takav odred sastavi od ljudi nesposobnih za vojnu službu, a da mi mlađi budemo naoružani odred. Na kraju smo osnovali odred sa zapovjednikom Krešom Klarićem. Tek nakon akcije ‘Zelena tabla’ u Pločama dobili smo nešto oružja: puške M-48 ‘Tandžare’, dva ručna bacača, dva puškomitraljeza, M-53 ‘Garonje’. Mi koji smo prošli JNA održali smo u dva popodneva ubrzani tečaj korištenja naoružanja. Nakon toga je jedna grupa poslana na Bosanku. Ja na žalost nisam bio među njima, ostao sam u MZ, dežurali smo kod sirene u gruškoj školi – prisjeća se prvih dana rata Elezović. Prepričava ih detaljno, gotovo dokumentaristički.

Elezovićevo svjedočanstvo o prvim danima rata pročitajte u novom broju Dulista, koji je u prodaji od srijede.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist