AktualnoPolitika

Šimac Bonačić: HDZ je mazao biračima oči jer su znali da imaju ‘drugačije biračko tijelo’

Šimac Bonačić: HDZ je mazao biračima oči jer su znali da imaju 'drugačije biračko tijelo'

Saborska zastupnica SDP-a i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić rekla je u petak u Dubrovniku kako je bitno da se most koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom zemlje ne zove ”Potemkin”, te istaknula kako je HDZ godinama mazao svojim biračima oči jer je znao da ima drugačije glasačko tijelo.
Na konferenciji za novinare na temu Pelješkog mosta koji je u nedavno predstavljenoj Studiji izvedivosti dobio najviše bodova u konkurenciji sedam mogućih rješenja za povezivanje juga s ostatkom zemlje, Šimac Bonačić je istaknula kako nema nikave obmane oko gradnje mosta bez obzira što aplikacija Europskoj komisiji još nije podnesena.
”Most će se napokon graditi. Novac je osiguran i tu nema obmanjivanja. Vlada je osigurala 330 milijuna eura iz europskih fondova za projekte cestogradnje za razdoblje 2014. – 2020. i sama odlučuje u koje projekte ide taj novac. Svakako u gradnju Pelješkog mosta, a na isti način se već neko vrijeme gradi Zračna luka Dubrovnik”, rekla je Šimac Bonačić koja je odgovarajući na novinarsko pitanje komentirala i nedavne izjave glasnogovornika EK Jakuba Adamowicza koji je izjavio kako hrvatska strana još nije podnijela službeni zahtjev.
”Točno je, zahtjev nije predan. Mi smo u proceduri kojom ćemo doći do aplikacije koja će ići po protokolu u zadnjem kvartalu ove godine. Sad nam slijedi Studija utjecaja na okoliš, zatim sukladno tim rezultatima izmjene i dopune dozvola, priprema daljnje projektne dokumentacije pa prijava projekta za sufinanciranje ”, rekla je Šimac Bonačić.
Komentirajući razne navode i prijedloge oko možebitnog imena budućeg mosta, Šimac Bonačić je istaknula kako bi on trebao nositi ime Pelješki most.
”Bitno je da se taj most ne zove Potempkin, a politikanti iz HDZ-a su znali da je njihovo glasačko tijelo drugačije pa su im mazali oči jer novca za taj projekt nije bilo. Pelješki most je sasvim prihvatljivo ime i od početka je stavljen taj naziv”, rekla je Šimac Bonačić.
Na novinarski upit što znači da je ”glasačko tijelo HDZ-a drugčije”, Šimac Bonnačić je odgovorila kako to treba pitati HDZ.
”To treba pitati HDZ, jer sjetite se koliko su puta otvarali gradilišta i koliko su puta stavili kamene temeljce, oni na taj način ponižavaju svoje biračko tijelo”, rekla je Šimac Bonačić.
”Most je naslijeđen i financijski i tehnički predimenzioniran. Od 2005. godine pa sve do 2012. godine kada su raskinuti ugovori s izvođačima radova nije bio realiziran. Financijska sredstva za završiti takav projekt nisu bila osigurana i bilo je nužno raskinuti ugovore. SDP je obećao gradnju mosta kad je gospodarstvo to moglo podnijeti i kad je osiguran novac”, rekla je Šimac Bonačić te istaknula kako ”se ne može muljati s administracijom EU.”
Saborski zastupnik SDP-a Mladen Marelić također obrušio se na HDZ rekavši kako nisu ništa radili na pitanju izgradnje mosta kojeg su koristili u predizborne svrhe.
”Odštetni zahtjev tvrtki koje su izvodile radove na Pelješkom mostu bio je veći od 300 milijuna kuna. Ova Vlada je je u svibnju 2012. godine postigla nagodbu i umjesto 331 milijun kuna, dogovoreno je 168 milijuna kuna”, rekao je Marelić.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović