Hrvatska

Sigurnost opskrbe naftom jedno od ključnih pitanja u EU

Sigurnost opskrbe naftom jedno od ključnih pitanja u EU

Europska se komisija zalaže za diverzifikaciju, s naglaskom na obnovljive izvore, ali i fosilna goriva poput nafte i plina, a ključnim drži i domaću proizvodnju, istaknuo je početkom tjedna u Zagrebu predstavnik Uprave za energetiku Europske komisije Joerg Koehli na radionici o europskoj sigurnosti opskrbe naftom.

Kako prenosi poslovni.hr, domaća proizvodnja treba smanjiti ovisnost o drugima, a zbog čega treba stalno investirati u energetsku infrastrukturu, tehnologije i zaštitu okoliša, istaknuo je Koehli na radionici koju je organizirala tvrtka Jadranski naftovod (Janaf), a koja je okupila više od sto predstavnika domaćeg i europskog energetskog sektora te naftnih kompanija i dobavljača.

Koehli je domaću proizvodnju nafte i plina označio važnom i na kontinentu u Europi, kao i na moru (tzv. off shore proizvodnja) gdje je proizvodnja u porastu. Pritom je naveo da je istraživanje ugljikovodika zadnjih godina posebno izraženo u Sredozemlju i Crnom moru, gdje su ponegdje već utvrđeni veliki potencijali i očekuje se nova proizvodnja.

“Off shore istraživanja ugljikovodika nastavljaju se u Španjolskoj i Italiji, otkriveni su novi resursi i u Izraelu, Egiptu i Tunisu, dosta jakih međunarodnih kompanija radi na tome u Sredozemlju”, dodao je Koehli, iznoseći i podatke da primjerice Velika Britanija ima oko 250 platformi, Nizozemska oko 140, Danska gotovo 50, a Hrvatska 19. To državama donosi radna mjesta i prihode koji se mogu iskoristiti za unapređenje školstva i drugih društveno važnih sektora, naglasio je.

Podsjetio je i da države članice EU-a imaju još nekoliko mjeseci odnosno do srpnja ove godine za prilagodbu i primjenu direktive EU-a o sigurnosti za nove off shore operacije, za što su imali vremena dvije godine, od srpnja 2013. kada je donesena.

“Ta direktiva direktno utječe i omogućava sigurno odvijanje operacija na moru uz primjenu najboljih praksi, u sklopu koje se od članica traži i da razmotre mogućnosti licenciranja najsigurnijeg načina rada, novo reguliranje incidenata i akcidenata i drugo”, poručio je Koehli.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je kako ne postoji energetska nacionalna strategija nego je i hrvatska zapravo europska te naglasio važnost suradnje sa susjednim i drugim zemljama jugoistočne Europe.

“U svemu nam je, kao i drugim zemljama članicama, bitna domaća proizvodnja i da je koristimo za sebe, ali i da je koriste drugi”, istaknuo je Vrdoljak, poručujući i da “nismo dovoljno bogati da se odreknemo vlastitih resursa odnosno istraživanja nafte i plina u Hrvatskoj jer to donosi prihode koji se mogu vraćati u druge sektore”.

Smatra i da Hrvatska sa susjednim zemljama treba ozbiljno razvijati ideju i projekt adriatic spota, odnosno da se Omišalj u kombinaciji sa Siskom pretvore u jadranski centar za naftne derivate.
Po najavi predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, poslovni rezultati Janafa ove će godine biti najbolji u 40-godišnjoj povijesti te kompanije.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist