Kultura

ŠEST GODINA OD SMRTI NAŠEG PREĐA Uspomena na njega ni danas ne blijedi

ŠEST GODINA OD SMRTI NAŠEG PREĐA Uspomena na njega ni danas ne blijedi

Sjetimo se velikana! Na današnji dan, 17. veljače 2011., u Zagrebu je preminuo hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Predrag Vušović Pređo.

Predrag Vušović Pređo rođen je 29. kolovoza 1960. godine u Kotoru, a osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku gdje započinje glumačku karijeru već početkom 70-ih igrajući Toma Sawyera u istoimenoj predstavi. Od 1979. živi u Zagrebu, gdje je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti.

Do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, nakon čega prelazi u kazalište Gavella u Zagrebu. Ostvario je mnogobrojne nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva „Dubrovačka trilogija“ i „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića, „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića, te tri Držićeva „Dunda Maroja“, u režiji Krešimira Dolenčića, Paola Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu Orlando) i Ivice Kunčevića.

Uspomena na njega ni danas ne blijedi. Snažan biljeg koji je svojim ulogama ostavio u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara ostaje kao trajan zalog budućim naraštajima koji će, poput njega, biti neraskidivo vezani uz Igre.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist