Kultura

ŠEHOVIĆEV “DANAK LJUBAVI” Izvanredan, potresan, šokantan!

ŠEHOVIĆEV "DANAK LJUBAVI" Izvanredan, potresan, šokantan!

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u srijedu navečer zbirku pjesama Feđe Šehovića „Danak ljubavi“ u atriju Poslijediplomskog središta.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Vesna Čučić na početku se kratko osvrnula na bogatu biografiju Feđe Šehovića. Nakon završenog studija književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Šehović postaje ravnatelj Drame u HNK Split (1965.-1967.), nakon čega seli u Dubrovnik, gdje se angažira u Studentskom teatru Lero. Od 1972. godine ravnatelj je Znanstvene biblioteke u Dubrovniku. Utemeljio je Memorijalni muzej Marina Držića i bio njegov prvi voditelj, sve do umirovljenja 1996. godine. Prve drame objavio je 1969. godine, a pokazao se kao izvrstan romanopisac (neke je objavio pod pseudonimom Raul Mitrović). Prve pjesme objavio je upravo u Matičinom časopisu „Dubrovnik“, a „Danak ljubavi“ mu je prva zbirka pjesama.

Urednik izdanja, akademik Luko Paljetak istaknuo je kako su pjesme u zbirci nastajale kroz dulje razdoblje.
– Kod Feđe osjećaj krajnje gorčine i beznađa postaje temelj pogleda na svijet, oslobođen primjesa bilo kakve romantike. „Danak ljubavi“ je knjiga duše posvećene našem Gradu, knjiga sna o mogućem drukčijem stanju. Šehović ovom knjigom uspijeva nadrasti samog sebe, u njoj pratimo to nadrastanje kroz mnoštvo pitanja koja ga prate – kazao je Paljetak.

– Sve su pjesme u zbirci „Danak ljubavi“ zapravo jedna pjesma. Tako se „Danak ljubavi“ unatoč svemu isplatio, nagrada za ukupno djelo što ga je Šehović do danas ostvario, a pjesme ove zbirke nezaobilazan su tumač, naputak za spas, iako su nastojale u doba pustoši misli – dodao je Paljetak.

Antun Česko Šehovićevu zbirku pjesama nazvao je ‘izvanrednom, iznenađujućom, šokantnom, vrlo vrijednom i potresnom’.
– Zbirka ima svega 50 pjesama, ali je toliko bogata, poetski zrela, stilski izražajna, dovršena i cjelovita. U njoj je sadržan cijeli proživljeni život, većinom težak i mučan, ali baš zato velik. Šehović je ponosno nosio svoj životni križ, koji nije bio nimalo lak, upravo zbog toga što je bio kritičan i uvijek je želio reći istinu. Zato je bio nepodoban i nepoželjan – istaknuo je Česko te najavio skoru objavu Šehovićeve autobiografije „Živjeti kao drukčiji“.

Autor zbirke Feđa Šehović kazao je kako su pjesme u zbirci ‘s pravom nastale’, ali i istaknuo kako mu je najveća snaga bila u tome da je s dozom humora uvijek uspio razbiti ‘te sante’.

U popratnom programu nastupili su glumac KMD-a Edi Jertec i konavoski lijeričar Ivo Mihanić.

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist