Vaše vijestiZanimljivosti

SEDAMSTOTA OBLJETNICA LJEKARNE MALE BRAĆE Kakve su tajne čuvale drvene stojnice?

SEDAMSTOTA OBLJETNICA LJEKARNE MALE BRAĆE Kakve su tajne čuvale drvene stojnice?

Porculan je već odavno poznat na dalekom Istoku. Marko Polo zatekao ga je tamo na svom putovanju još u 13. stoljeću, pa su poslije toga naši pomorci porculanske vaze sa svojih putovanja često donosili kućama, a neke od njih korištene su u ljekarni Male braće.

U upotrebi su tu još bile staklene, keramičke i kositrene posude. U ljekarničke svrhe služile su međutim i drvene stojnice, posebno u vrijeme prije nego se u 18. stoljeću porculan počeo proizvoditi u Europi. Franjevačka ljekarna ima zbirku od 50 takvih drvenih posuda za čuvanje biljnih sirovina, odnosno droga.

Posude imaju izgled valjka, s poklopcem u obliku kupole, na kojima se nalazi mali pozlaćeni okrugli držak. Budući da su napravljene od drveta, obično od bijelog jablana, služile su za čuvanje osušenih krutih tvari. Svaka od tih posuda ima određeni natpis, već prema tome koji preparat je u njoj čuvan. Dvije, od njih promjera 18×7,5 cm., koje su posebno istaknute u staroj ljekarni, u vitrini ispred recepturnog stola, nose naslov Gallae i Semen cardamomi.

Tek kada se porculan počeo proizvoditi u Europi, u ljekarničku upotrebu sve češće se uvode porculanske stojnice.

fra Stipe Nosić

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist